View Single Post
Staro 28.05.2009., 13:23   #21
Wins
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2009
po meni frekvencija nema veze sa krvavim očima nego sa glavoboljom, jer oči samo detektiraju svijetlo i boje i onda prenose impuls do mozga. dakle, samtram da samo svjetlina ekrana i nagle promjene sa tamnih na svijetle slike, može uzrokovati krvave i preforsirane oči, dok glava počne bolit nakon dugotrajnih bljesikanja (niskih frekvencija) koje oko ne zapaža, ali mozak zato da! što se tiće rezolucije, mislim da to nebi trebalo imati veze ni sa kakvim umorom. oči mogu biti osjetljive i umorne zato jer se konstantno gleda u monitor i mišići koji fokusiraju sliku ostanu predugo u grču te dolazi do boli i peckanja očiju (pogotovo ako neko ima osjetljivije oči)! i ja sam čuo legende o "zračenju" monitora sa katodnim cijevima, što je u principu laž, jer iz monitora nema nikakvih zračenja! jednostavno elektroni koji udaraju u fosfornu podlogu na zaslonu reagiraju i određena područja te podloge (pikseli) reagiraju i stvaraju svijetlost! a šta se tiće LCD ekrana oni bi trebali biti bolji jer mogu imati veću frekvenciju, što je bolje jer će glavobolje biti rijeđe ili ih gotovo neće biti! no treba se paziti presjajnih ekrana i smanjivati brightness. i jedan od savjeta...nikad ne gledati konstantno u ekran ko tele u šarena vrata! povremeno bacite pogled po sobi, uokolo tako da se oči mogu opustiti i promjeniti fokus! uglavnom...više od 2h gledanje u ekran bez 5-10min pauze je prvi pokazatelj nebrige o vidu. ako visite već toliko za ekranima...osigurajte si kratke odmore. ja sam prije imao i glavobolje i oči su me pekle, ali kad sam počeo sa pauzama više nikad nisam imao problema! toliko od mene...ufff al sam se ispiso
Wins je offline   Reply With Quote