View Single Post
Staro 26.05.2009., 23:00   #1
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
monitori i naše oči

inače puno se priča o monitorima i o tome koliko jesu ili zapravo nisu štetni za naš vid. Naprimjer postoje legende kak crt monitori zrače toliko da čim se komarac primakne na pol metra do ekrana odmah se ruši ozračen dok su lcd monitori bezopasni i u njih se može buljit 24h dnevno bez posljedica
Stoga eto ja došao na ideju otvorit temu gdje bi mi forumaši mogli iznjeti svoje dojmove o monitorima koje smo posjedovali do sada i kakav su utjecaj ostavili na naše glavno osjetilo te tako potvrditi ili demantirati ustaljene navode i glasine

da ja onda prvo počnem od sebe
Prvi monitor kaj sam kupio je bio lg 920b 19" i za tri godine kaj sam ga koristio zaradio sam od njega par puta glavobolju, par puta manje zakrvavljene oči a jedamput mi je lijevo oko bilo fajn krvavo toliko da nisam mogao 15-ak dana pogledati ni u kakav ekran
Upravo zbog toga sam se odlučio preć na lcd samsung 2232bw s čijim prikazom slike sam bio toliko razočaran da nije na mom stolu uspio opstat ni desetak dana tako da nisam uspio procijenit evenualni utjecaj na oči koji bi mogao imati taj monitor.
nakon njega kupio 20" lcd asus pw201 koji je u kvaliteti prikaza par svijetlosnih godina odmakao od samsunga 2232bw
U 3-4 mjeseca kaj sam ga koristio primjetio sam da mi jaka svijetlina tog monitora (iako je bila smanjena na 30 posto) nakon malo duljeg buljenja djeluje na oči kao skalpel, a taj period pamtim posebno po tome kaj su mi oči bile jako osjetljive na nagle promjene svijetlosnih uvjeta (naprimjer kad bi izašao iz neke zatamnjene prostorije na danje svijetlo). Meni je i takvo stanje bilo neizdrživo i nakon puno promišljanja odlučio sam ponovo oprobat koristit crt.
Susjed jeftino prodavao samsunga 959nf i ja uzeo i nisam se pokajao. Kroz godinu ipol korištenja i na rezoluciji pri radu sa windowsima 1152x864 85hz ili igre 1280x1024 oči su mi doživjele totalni preporod, nikad popucalih kapilara nikad glavobolje čak kad zaglibim cijelu noć uz komp. Neznam kaj je tu presudan faktor il to što je slika na monitoru apsolutno umirena il to kaj inače nema neku posebno jako svijetlinu slike (kao naprimjer MagicBright monitori od samsunga) ja stvarno neznam ali iskreno se nadam da će mi potrajat još koju godinu jer sa zdravljem očiju mi se nikako više neda eksperimentirat
darkijas je offline   Reply With Quote