View Single Post
Staro 25.05.2009., 13:26   #51
Nani
hdtelevizija.com editor
Moj komp

Nani's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Postoje mnogobrojni standardi za označavanje izlazne snage AV receivera. Različite zemlje kao I različiti proizvodjači imaju različita pravila kako označavaju deklariranu izlaznu snagu AV receivera. Iz ovog razloga nije moguče putem deklariranih vrijednosti porediti različite modele AV receivera. Zbog mnogobrojnih faktora kao što su ponašanje zvučnika u realnim uvjetima, dinamičkog odziva kao I akustičnosti same prostorije, moguče je da AV receiver sa manjom deklariranom izlaznom snagom zvuči “snažnije I jače” od AV receivera koji ima veču deklariranu izlaznu snagu. Očit primjer su Harman-Kardon AV receiveri koji su kvalitetom I jačinom zvuka u samom vrhu (mnogi če reči i najbolji) a od svih receivera imaju najmanju deklarirani izlaznu snagu.

Razlike u izlaznoj snazi nisu uvijek tako značajne kako se na prvi pogled čine. Potrebno je 10 puta veče izlazne snage da bi se jačina zvuka percipiralo kao “duplo pojačana”. Primjer; Ako 1 watt izlazne snage stvara 90dB zvučnog pritiska - SPL, potrebno je 10 watti (ili 10 puta više snage) da bi se dobio zvučni pritisak-SPL od 100dB i opet 100 watti (opet 10 puta više snage) da bi se dobio zvučni pritisak-SPL od 110dB. Dakle 110 watti AV receiver NEČE svirati 10% jače od 100 watti jakog AV receivera. Večina AV receivera koristi class AB pojačala. Neki brandovi proizvode AV receivere koji koriste koriste pojačala. Class D pojačala su puno više učinkovitija, dakle manje se zagrijavaju I dimenzijama su manja I lakša nego ekvivalentna class AB pojačala. Postoje i druge oznake pojačala kao što su Class G i H su varijacije konvencionalnog class AB dizajna.

Zato sam ti rekao na pocetku uzmi Denon 1509, koji je kralj kad je u pitanju film a koji je u vrhu kad je u pitanju stereo. Prepucavanju audiofila nema kraja zato otidji i poslusaj spomenute modele i sam odluci sta je za tebe najbolje!