Ajd, jedan thread za ljubitelje ovog nektara bogova. Koja su vam najbolja, neke preporuke, best buy akcije itd.
Da krenemo od mene: volim i bijelo i crno, crno više, ali bijelo bolje podnosim, pa ako će se cugat malo više, onda pijem bijelo. Mrzim sve vrste mješavina tipa gemišt, špricer, bevanda, bambus i sl.
Od kontinentalnih vina najbolje su mi:
Bijelo - Orahovački Silvanac zeleni - stvarno je dobar
Crno - Frankovka Feričanci (premda ni orahovačka nije daleko)
Mediteranska:
Bijelo - e, sad, ne pijem ih baš često, ali Istarska Malvazija i Vrbnička Žlahtina definitivno spadaju u najuži izbor
Crno - Plavac, Dingač.... Pelješac/Hvar, to su meke naših crnih vina.
Inače, što se budget vina tiče, Tikveški Vranec (T'ga za Jug) ili Crnogorski Plantaže Vranec su fantastična crna vina za cca. 30-tak kn. Od bijelih, standardna Kutjevačka Graša i, u zadnje vrijeme sve bolja, Beljska su mi uvijek u vrhu izbora.
Ako netko prati
Wine Library TV, biti će mu zanimljiva
ova epizoda gdje se Gary raspametio kad je probao Zlatan Otok Plavac barrique (a što tek da je probao Grand Cru koji je još za pola koplja bolji i 100kn skuplji).
Nedavno sam u Intersparu kupio Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon po 67kn - po mnogim Wine magazinima najisplativiji Cabernet Sauvignon na svijetu. Ovih dana ga namjeravam otvoriti.., Inače, imaju i Grand Ducal Bordeaux po 29kn, što je nevjerojatno niska cijena za jedan sasvim dobar Bordeaux.
Eto, nisam ja baš neki veliki poznavatelj, niti pijem neka super skupa vina, ali volim popiti koju čašicu ovih budget butelja, pa mi odatle inspiracija za thread.