Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Autor Majo
Da al ovo govori za SSD kojeg naravno,nemam  .
Da li isto vrijedi za HDD,da se ne zajebavam bezveze?
|
Da.
Citiraj:
Autor Kova
Ako imate više od 1 diska, npr. 1 SSD i 1 HDD, na HDD treba ići multimedija, dakle downloadi i svi veći podaci !
Na SSD ide OS, i aplikacije, te sve što je potrebno raditi brzo i glatko !
Za ostale stvari, koje uništavaju poprilično SSD, to bi bilo poželjno na RAMDisk, ako imate preko 2 GB memorije, eto ..
Mislim da je to optimalno.
|
Tako je.
Citiraj:
Kupio sam SSD kako bi ga koristio, no laptop je star sada već 2 godine, znam da će biti star za 2, i vjerovatno ću do tada kupiti novi desktop.
|
Laptop
Citiraj:
A recimo kalkulacija za 30 GB ? Koliko je trajanje takvoga, uz korištenje 15 h dnevno, 12MB/s, siguran sam da će biti mala brojka !
|
~296 dana
Citiraj:
Trenutno mi je HDD u kompu, i ne znam koji OS da stavim, probavao Linux, ali moja X1700 mobility jednostavno sa svim OSovima ima problema. Ne znam XP mi jednostavno ne sjeda na ovaj laptop, nije to to, isto problemi s driverima, plus odvratan izgled , previše tweakanja potrebno da bi to sve radilo kako treba.
Plus to da mi je komplicirano raditi dvostruki backup, još nema winmaila, tako da mi je prelazak na SSD neočekivano dug i kompliciran, ... imam još troškova prije korištenja SSDa, a to je externi case za 2.5, plus kasnije 2ndbay, pa da oba diska budu unutra po potrebi !
|
Opet laptop ... vidis na cemu svaki put zapne
Citiraj:
Autor Neo-ST
Ne znam baš koliko je to pametno. Osobno ne bih radio ramdisk ispod 8gb rama. 4 je taman za Vistu, pogotovo ako se page file isključi.
|
Samo one aplikacije koje redovito i frekventno pristupaju disku bi trebale u RAMDisk ... nekako mi se cini da je to parsto MB max.
Zakljucak: sto vise RAM u komp i iskljucit page/scratch pisanja po disku. Sve ostalo ionako ide u RAM preko OS-a.
Citiraj:
Autor domy_os
Znači, zbog TRIM-a i wear levelinga se maltene uopće ne isplati imati SSD-ove u RAID-u? Koliko sam skužio, bez kontrolera s TRIM podrškom se SSD-ovi u RAID-u brže "troše" ili ne?
|
I da i ne
Ne trose se zbog izostanka TRIM-a, samo se usporavaju (flash fragmentacija), a izostanak TRIM supporta u kontrolerima je privremen.
Sto se "trosenja" untar "RAID" 0 polja tice ... isto je, imao 2x30GB ili 1x60GB (samo se broj blokova gleda, odnosno ukupni kapacitet).
Citiraj:
Da podvučemo onda crtu jer vidim da svatko razmišlja na drugi način... Za najbolje performane i dug vijek trajanja SSD-a je najbolje onda uzeti neki veći SSD od cca 60-64 GB, instalirati Windows 7 i preko njegovog disk managementa napraviti i formatirati particije (zbog boljeg alignmenta). Nakon instalacije napraviti RAM disk od 512 MB na dalje (ovisno koliko tko ima RAM-a) i tu staviti temporary i cache datoteke.
|
To je otprilike zakljucak trenutne situacije u svijetu SSD baziranih konfiguracija, s izuzetkom da 2x30GB u AID 0 daje ipak bolji rezultat (bez obzira na izostanak TRIM-a).
Citiraj:
Jedva čekam 4 GB SO-DIMM-ove...
|
Da li primaju ti HP-ovci vise od 4GB RAM-a?