Dakle Dell Studio 1735, ovako na prvu loptu...
Mozda ja u svakom jajetu trazim dlaku, pa cu tako vise istaknuti neke eventualne "mane" prije nego pluseve. Opcenito sam uvijek skeptican sto se tice tehnike, tako da mozda necu biti u pravu sto se tice nekih stvari, ali nadam se da cu ovako laicki uspjet opisat navedeni laptop.
Pa krenimo...
(+)
- Za pocetak, mislim da je konstrukcija laptopa jako dobra, relativno je masivan (vise od 3,5 kg), no ipak je to 17''. Izgleda dosta cvrsto, sa visim i robustnijim kucistem za razliku od nekih drugih proizvodaca kod kojih na dodir imate osjecaj da ce nesto puknuti.
- 17'' glossy ekran takoder izgleda predivno, slika je bistra, a i velicina je itekako osjetna.
- Baterija pri nekom minimalnom opterecenju (recimo net ili slicno) moze izgurati oko 3 sata sto mislim da je isto pristojno.
- Laptop je solidno opremljen, a poseban plus je HDMI prikljucak.
(-)
- ova verzija dolazi bez nekih dodataka koji su opcionalni, dakle dolaze sa skupljim verzijama, tako da to i nije minus, no samo da kazem da postoje i vezije sa infrared-om, citacem otisaka prstiju, pozadinskim osvjetljenjem tipkovnice (ovo mi je zao da nemam)
- nema e-SATA prikljucak
- nema dugme za zatvaranje ekrana, vec se on samo spusti. Meni je malo cudno i ne svida mi se, no to i ne mora bit neki nedostatak
- nema klasicnu cd-rom ladicu, sto opet nije nedostatak, ali ja ovo prvi put vidim i izgleda mi pomalo neprakticno
- ekran s vanjske strane mozda i nije najcvrsci, no posto ovom laptopu i nije namjena konstantno prenosenje, to ne mora zabrinjavati
- touchpad tipke su s obzirom na slobodnu povrsinu mogle bit i vece, a sam touchpad mi je pomalo krut i hrapav, tako da bih preporucio mis uz ovaj laptop, pogotovo za igre i sl.
Posto nisam nista igrao, o tome sad ne mogu nista reci. Pri ovakvom nezahtjevnom radu laptop se sasvim lagano grije, sto je uobicajeno.
E sad par problema i pitanja, ako su to uopce problemi.
1. Dosta kritika za ovaj laptop je na nekvalitetan zvuk. Ja sam probao mp3 i izgleda mi sasvim u redu, moram jos pogledat kako to izgleda u igrama i filmovima.
No nesto me jako iritira, a to je pucketanje zvucnika. Ne znam je li to normalno ili ne, ali pojavljuje se cesto, kod pokretnanja aplikacija, ukljucivanja perifernih jedinica, pocetka reprodukcije zvuka i sl. Znaci samo jedan "pucanj" iz zvucnika, ne kontinuirano pucketanje. No, u zadnjih par sati koliko mi je laptop upaljen pojavi se dosta cesto, jucer to nisam primjetio.
2. Nakon sto iskljucim bateriju iz struje, slika na ekranu malo potamni. Dok je laptop na bateriji svjetlija je. Je li ovo uobicajeno? Meni se ne svida.
3. Laptop je dolazio sa Vistom koju sam skinuo i stavio XP. Ne znam kako se ovaj Dell ponasa s XP-om, no izgleda da mu Vista vise lezi. Naime disk je skroz cist, osim OS-a, a cesto mi zamrzne Internet explorer, jednom mi je zamrznuo standby i jednom restart. Ne zanm ima li to veze sa XP-om, no s obzirom da je disk prazan i novi Windowsi to mi je takoder pomao cudno.
4. Sto se tice brzine, tu sam opet pomalo skeptican. Otvarao mi je slike s CD-a dosta dugo, obzirom da je ovo Core2Duo. Jos nikad nisam imao dvojezgreni proc, ali sam ocekivao brze.
Eto toliko za sada, nadam se da sam s ovim kratkim utiscima nekome pomogao, a nadam se i da cete mi odgovoriti na ova pitanja/probleme i dati jos pokoji savjet u vezi ovog stroja!