Citiraj:
Autor krbo
ha, kad sam otišao pogledati link na modane logije i skočio do pravog proizvođača zvučnika na Tajvan - centar svjetskog dobrog zvuka - uvidio sam da ti logiji ne vrijede ni 500 , a kamoli 1500kn.
em ti logike, prodavati 12W zvučnik kao >60W , pa to još samo Romi na placu rade.
A tek onaj trafo što može dati i 1000W , ha ha
|
Pretpostavljam da tu misliš na Tangband iliti TB Speakers (
http://www.tb-speaker.com/). Stranica im je krš, to je istina. Također je istina da nisu jako skupi ali s obzirom koliko koštaju nude poprilično dobre performanse i TB nije baš nepoznato ime u svijetu kvalitetnog audia, nije bog zna kako kvalitetan ali nije ni za baciti.
Vidio sam na netu nekoliko DIY projekata u kojima su korišteni TB driveri i ljudi su općenito zadovoljni, potraži na netu ako te zanima.
Što se snage tiće, tih 12W je pretpostavljam rejtano bez ikakvih LPF/HPF filtera te je zbog toga snaga tako mala, ali čim se tu stavi skretnica od recimo 12db/oct na nekih 120Hz (koliko otprilike i je na Logijima) mogu se postići mnogo veće glasnoće nego što bi ih driver davao na "samo" 12W tako da se u neku ruku može reći da je glasnoća tih drivera s obzirom na kutiju/osjetljivost/pojačalo onolika kolika bi bila da primaju čistih 60W bez ikakvih skretnica i sl.
To je kao kad kupuješ tweeter, neke firme pišu snagu sa skretnicom, neke bez. Npr, jedan Westra tweeter iz Dobrog zvuka (WDT – 13 – 134 / 138) je rejtan na 60W nominalno sa skretnicom na 6000Hz, bez skretnice čisto sumljam da bi preživio 5W.
Za trafo neznam ali na Logijima Z-2300 imaš osigurač od 1A što bi reklo 220-230W potrošnje što sasvim sigurno govori da troši barem 150W ako već ne 200W iako su za peakove tu kondenzatori koji rasterečuju trafo na kratko vrijeme.
I btw, onaj trafo sigurno ne trebao davati 1000W jer maksimalna snaga se pogodi šta, niti ne gleda u svijetu ozbiljnijih i informiranijih ljudi nego se gleda RMS i nominalna snaga, a ako se ne varam Z-5500 ima 505W RMS (rejtano) što znaći da trafo sigurno ne treba davati 1kW.