Citiraj:
Autor pinkskin
MIslim da se o ovom već raspravljalo, ako si ostavio nezaštićenu mrežu i netko ti se spoji i nabije ti račun, sam si si kriv i nemožeš bišt postić tužbom zato jer si ti dozvolio da ti se netko spoji i ide preko tebe na internet, podjelio si intenet sa svima, a ako sii stavio zaštitu i netko ti ju probije, onda možeš tužit i dobit. To je kao da ostaviš auto vani sa ključevima i porukom, tko hoče nek se provoza. Naravno to nije lijepo ali zakon ti nebrani.
To nije ništa drugo nego posljedica neifomiranosti građana, kao da ideš kupit auto i voziti se snjime a nemaš vozačku, ali to je ono na čemu T-com zarađuje, na neinformiranosti građana
|
analogija nije baš točna. na connection pointu nigdje ne piše "slobodno se spojite i koristite koliko hoćete". Ako netko (poput svih nas ovdje) zna da je ConnectionPoint ssid t-comovih rezidencijalnih nezaštićenih ap-ova onda se ne može izvlačiti na "nisam znao da sam se spojio" ili "on me pozvao da se spojim i koristim onako kako mi se sviđa" spiku. Vrlo je jasno u kojem slučaju vrijedi koji presedan i zakon se primjenjuje na svakog korisnika posebno, ovisno o konkretnom znanju dotičnog korisnika.
Imaš bezbroj primjera npr boksača koji su u samoobrani nekog prebili i završili u zatvoru zbog toga.
Ako imaš moć nad nekim to ne znači da je u redu tu moć zloupotrebljavati pod izlikom "tko mu je kriv što on nema tu moć". Poanta je u međusobnom pomaganju, simbiozi. Ako ja imam neku moć a ti je nemaš onda ću ti pomoći kada ti ta moć zatreba. To je ispravan način razmišljanja i vodi k napretku obje strane.