View Single Post
Staro 25.04.2009., 15:23   #28
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor sh0kre Pregled postova
Tnx! trudim se

e sad za šum, bas sam za usporedbu uzeo fx150 lumix pa mi se cini da ga nema (kod ISO 80) tj. da kasnije mozes zumirat sliku do mile volje sa manjim gubitkom u detaljima, ovdje mi se sve malo prebrzo zamuti, neovisno o slici...

i ovaj f2.0 mi nije bas jasan, znam da je to broj koji govori o otvoru blende.... ali sam citao i da ce uticat na sliku i po dubini a ne samo po kolicini svjetla koju primi....
To je mozda i najbolja mogucnost na ovom foticu pa bi ju volio znat iskoristit
jer evo ne vidim razliku dok stavim aperature 2.0 i shutter speed 1/100 i recimo f2.4 i 1/50 ... imam osjecaj da on samo kompenzira shutter speed.... Ili mi se krivo cini
Šuma na iso 80/100 nema kod nijednog aparata (koji išta valja ), tj ne bi smjelo biti jer je to "normativna" ISO vrijednost.

Otvor blende iliti "f-broj" označava koliko se otvori "rožnica" na objektivu, što je broj manji, otvor je veći, no to ovisi i do fokalne duljine objektiva, tako da na istom otvoru blende (f-broju), veći objektivi (s većom fokalnom duljinom) imaju i veći fizički promjer otvora.

Veći otvor blende omogućava manju dubinsku oštirnu (sve osim točke fokusa je zamućeno i van fokusa), dok kad je taj broj veći, oštrina je slična neovisno o dubini scene (grubo rečeno).

Naravno, zbog male fizičke veličine senzora, kompakti dodatno gube (ili dobivaju) na dubinskoj oštrini, tako da scena slikana s kompaktom i dslr-om pri istom otvoru blende i istoj fokalnoj duljini ima veću dubinsku oštrinu od scene slikane DSLR-om.

Što veći otvor blende, ekspozicija mora biti duža za jednaku količinu svijetla, i to kvadratnom progresijom.
Tako recimo, pri f2.0 i ekspoziciji od 1/100s, za istu osvjetljenost scene pri f4.0, ekspozicija treba biti 4x dulja, tj. 1/25s.

Još jedna stvar za zapamtiti je da svi objektivi generalno imaju svoj "sweet spot" negdje između najvećeg otvora blende +2-3 koraka (recimo na tvome 2.8-3.2 do jedno f8) što se tiče oštrine i kontrasta.

Nadalje, ako želiš što manju dubinsku oštrinu (zamutiti pozadinu), koristi što veći otvor blende pri najvećoj fokalnoj duljini.