Citiraj:
Autor Blue_Fatal1ty
gledam članak i vidim priča se o OC-u i mislim si gigabyte je lud po tom pitanju sa svojim nereferentnim karticama i očekujem taktove debelo vece od 800 kad ono banana... nema oc-a
Mislim da bi ta kartica itekak htjela potegnut do 900 MHz sa 120 mm ventom
|
Te GTS kartice su vrlo dobre ali vlada lagana pomutnja sto se tiče specifikacija. Treba se bit oprezan kod kupnje i detaljno se informirati ako hoćeš PRAVU GTS 250 karticu. PRAVA GTS 250 znači: da ima novi dizajn PCB-a, a to znači da je dugačka 9 inča (dakle 1.5 inča kraća od 9800GTX+ kartica), da ima jedan 6 pinski konektor i da su joj taktovi core/memory 738Mhz/2200Mhz (isto kao na 9800GTX+)
E sad tu nastaje mali problem jer npr. neke GTS 250 sa 512MB su zapravo 9800GTX+ kartice na koje je stavljena nova naljepnica, dakle dugačke su 10.5'' a ne 9'' i imaju dva 6 pinska konektora. U nasim ducanima to su npr. sve Palit/Gainward/Xpertvision sa 512MB, neke Gigabyte kartice sa 512 MB, dok npr. XFX kartice sa 512 MB imaju novi pravi GTS 250 PCB (kraće su i sa samo jednim 6 pin konektorom)
Kod GTS 250 kartica sa 1GB rama situacija je takoder zbunjujuća. Što se dužine tiče, sve GTS 250 sa 1GB rama su kraće i trebale bi bit dugačke 9 inča i sa samo jednim 6 pinskim konektorom, dakle sve bi trebale imati novi PCB, međutim i tu ima iznimaka kao naprimjer Sparkle GTS250 1GB kartica koja je dugačka 9.5'' (??) i ima dva 6 pinska konektora.
http://www.silentpcreview.com/sparkle-gts250
Najgora stvar kod nekih GTS 250 kartica sa 1GB je ta da imaju sporiju memoriju, dakle umjesto 2200 Mhz, memorija nekima radi na 2000Mhz, dakle može vam se desit da kupite karticu koja je po specifikacijama takta jezgre i memorije inferiorna GTX+ karticama. Npr. sve Palit/Gainward/Xpertvision GTS 250 1GB kartice, koje su trenutno u našim dućanima imaju sporiju memoriju, također Gigabyte GTS 250 1GB kartica postoji u dvije verzije (jedna sa memorijom 2000Mhz druga sa 2200Mhz i ta ima oznaku OC što je zapravo glupost jer bi to trebali bit referentni taktovi, ta kartica je recenzirana u onom članku gore)
Na kraju da napomenem da neki proizvođači na svojim stranicama uopće nemaju podatke o brzini jezgre i memorije na tim karticama, što je krajnje bezobrazno.
Nadam se da sam ovime što sam nadrobio pomogao ljudima koji hoće kupit novu kraću karticu da im stane u neko manje midi kućište pa se oduševe cijenom od 990kn, kupe karticu i onda skuže da su dobili 9800GTX+ karticu od 27cm na kojoj je naljepnica GTS 250. Isto tak ljudi koji koji hoće 1GB memorije da im radi na referentnim taktovima (2200Mhz) nek pripaze što kupuju jer mogu dobit karticu sa sporijom memorijom.