View Single Post
Staro 17.04.2009., 15:52   #1666
munst0r
Premium
Moj komp

munst0r's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Red Dwarf Pregled postova
a vec kad smo kod podmazanosti, gdje bi se [oko centra zg-a] moglo kupiti neko ulje/mast za lanac i zupcanike i za amortizere na vilici [a bice bi i to trebalo mazati s vremena na vrijeme] i naravno jos bi mi neke gume trebale unutarrnje i vanjske...naravno volio bi kad bi mi prodavac znao sto prodaje i kad bi mi ovako odokativnom metodom mogao odrediti koja bi maksimalna sirina guma isla na bajk...ja sam mjerenjem dobio da bi isle do 5.99cm-a [najuzi dio na stranjoj strani][tj teoretski bi i 2.35" isle], al opet da nebi ja kupio gume pa ih onda s upaljacem radio da budu custom made...trenutno su 1.8 ali jednostavno mi fali ono nesto s njima...mozda malo bolji grip

trenutno su na njoj "stock" 26x2.125[pise na njima] plasticne[skoro] i s njima je voznja kao kad na malo boljem autu iskljucite traction control...gume bjezu, 2 puta sletio s kojih pola metra na malo kvrgaviju podlogu i vec se zadnja uspjela rasparati...fkorz

eh da i skoro zaboravih ono najvaznije :
- idem na sto jeftinije gume...netrebaju mi pro gume ni neke semi pro ili tako nesto...cisto da sam miran sa mijenjanjem doticnih za par mjeseci/godina
- dimenzije [moje] : cca.185-190 i 95+-5kg
- namjena : voznja po gradu i nasipu [sljunak i po onoj livadi izmedju savskih nasipa]...
- eh da i neznam koliko to igra ulogu ali na samom kotacu pise da su mu dimenzije 26x1.5-1.75...a sad kad bi ja znao na sto se tih 1.5-1.75 odnosi...

gume meni ovako odoka vise lice na 1.8"ali naravno kad se na njih stavi ravnalo ispadne cca 2"...to je meni nesto sumnjivo al neka

Imas u Vlaskoj barem 5 ducana s biciklima. Svaki od njih ima nekakvo ulje.

Za lanac preferiram suho ulje jer ne skuplja prasinu. Ali jako kratko traje i treba podmazivati lanac prije svake voznje. Obicno (mokro) ulje podmazuje malo bolje i dulje traje, ali se sve lijepi na njega pa je potrebno cesce cistiti lanac.

Vilica se ne podmazuje. Svaka vilica u sebi ima ulje koje bi trebalo promijeniti jednom godisnje. Uostalom, vilicu niti ne mozes podmazati izvana jer bi mjesta gdje noge vilice ulaze u kuciste trebala biti dobro zatvorena s gumicama. Osim ako imas neku jako jeftinu vilicu. Tada je upitno da li unutra ima ikakvog ulja, a kuciste vilice vjerojatno nije dobro zatvoreno pa mozes uz noge nalijat nekakvo ulje unutra...

Za gume bih ti preporucio Ritchey Z-Max Evolution. Odlicna, a jeftina guma (u Comp inacici). Jedino, ako se vozis samo po cesti i makadamu, vjerojatno bi bolji odabir bila neka slick ili semi-slick guma. Takodjer, ne bi te trebala brinuti maksimalna sirina gume jer za voznju po cesti zelis sto uze gume. Traktorske gume se stavljaju na downhill bicikle.

Citiraj:
Autor Bartuc
Pitanjce, koliko velika mora biti rama za max udobnu gradsku vožnju (u "-čima ) za osobu od 180-185 cm? Jel ima neko pravilo? Ako nema pravilo, jel može onda neka okvirna cifra?
Okvirno oko 18 inca.

Da bi znao tocno, moras probati bicikl. Takodjer, imas na webu raznih kalkulatora koji precizno racunaju velicinu rame koja ti treba (barem bi trebali ). Jedan od takvih kalkulatora imas na www.wrenchscience.com. Prvo odaberes road ili mountain i onda odes na "fit system" u gornjem izborniku. Morat ces izmjerit duzine ruku, nogu i jos neke sitnice, ali ces dobiti korisnu povratnu informaciju.
munst0r je offline   Reply With Quote