View Single Post
Staro 13.04.2009., 21:23   #1132
LuxZg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
AKO je do vrtnje veta na cca 20%- slažem se;prvo neka proba dići softverski.
A to da nema dobitka po pitanju temperatura stock vs. S1, a pogotovo po pitanju buke...to te apsolutno ne pratim. (i ja imao/imam...tra-la-la ).
Osim toga, ako je tome stvarno tako, čemu "ganjati" bolji tvornički cooler vs. referentni, šta si ne uzmeš referentnu i- bok?

A niti po pitanju garancije se ne slažem- uz malo pažnje kod skidanja i vraćanja originalnoga coolera, nema šanse da se skuži išta.Iliti- da se dokaže da je isti skidan, uopće (jedino ako u tvornici ne naprave kakve kemijske analize paste i štatijaznam...).
Drugo su fizičke zaštite tipa kojekakvih naljepnica, što opet samo otežava stvar, no promjenu, opet, ne čini nemogućom...
Osim toga, jesi li ti te tvoje kartice prodao kao "sa" ili "bez" garancije?
Ajmo unazad Prodao sam karticu kao BEZ garancije, ali sam čovjeku dao sve komplet pakiranje i original cooler, pa ak mu se kaj desi nek proba.. al sam jasno dao do znanja da službeno garancije - nema.
Što se tiče pažljivog micanja/stavljanja, to je nemoguće. Ako bilo gdje ogrebeš šarafić, promijeniš pastu, raspadnu ti se padovi i sl - vidi se da je grafa dirana. A recimo kod moje HD4870 (neznam kak kod drugih) na VRM-ovima je bilo neko smeće koje je izgledalo kao sasušeno tijesto, a ne termalno bilo-što. Čim sam maknuo cooler (crvenu ploču) počelo se drobit i raspadat posvuda. Tak da ak netko sastavi i vrati grafu, a servis rastavi - vidjet će da tamo fale komadići tog smeća.. Možda je kod tebe bilo bolje ne bih znao..

E sad kaj se temperatura tiče. Da, temperature GPU-a su bolje, pogotovo u idle. Ali je i buka (kod mene) bila konstantna, dok je referentni cooler lijepo snižavao vrtnju ventova. Isto tako, temperature VRM-ova su bile katastrofa dok nisam stavio jači vent iznad VRM-ova, dakle 2x120mm, ali je tad propuh i samo strujanje zraka bilo živcirajuće. Nije to toliko buka kao kad referentni cooler ode na 80%, al je bilo konstantno i preglasno. S druge strane, šogoru sam istovremeno stavio istu takvu, al njemu nismo stavljali drugi cooler nego smo se samo malo pogirali sa softverom. Kartica radi prilično tiho, u igrama i kad se zavrti ne čuje ju se od ostale buke, a ak igra sa slušalicama onda i tak nebitno jer sigurno ne čuje ventilator grafičke. Najgore je bilo ono kad se ona sama od sebe zavrti na 80% na 2 sekunde.. a to je doslovno loše podešen BIOS. Sa RBE sve riješiš za 5, kako tebi najviše paše. Kad staviš S1, više nemožeš ništa, nego potrošit još novci za neki oblik regulacije vrtnje.. ili skuplje ventilatore koji se sami reguliraju.

Sve u svemu, dati 200kn za S1, pa još 50kn za srednje dobre ventove, a 100kn za dobre - previše za karticu od 1400kn. Modani BIOS radi čuda, tko ne želi tako daleko samo nek se primi RivaTunera ili Ati Tray Toolsa i ima karticu za 5.

I konačno odgovor na ono zašto gledam neku karticu sa tvronički modificiranim coolerom.. Gledam jer gledam točno određene modele, koji su jako pažljivo prilagođeni HD4870 kartici - a ne samo nakeljeni od strane korisnika ko S1. Dakle recimo Gainward golden Sample koja je cijela prerađena, ima drugačiju regulaciju napajanja, 2 venta koje kontrolira BIOS grafičke i recimo hrpu priključaka otraga i dual BIOS. Nije sve samo u ventu/cooleru. Ili Sapphire Vapor-X koja je isto tako dorađena i ima drugačiju regulaciju napajanja, cooler napravljen baš za tu karticu, velike pasivnjake na VRM-ovima etc etc. Te kartice daju bolje rezultate od S1. Govorim o rezultatima kad u isti koš staviš i temperature GPU-a, i VRM-ova, i buku. Da ne spominjem čak i konačnu cijenu.

No ono što ću najvjerojatnije napraviti je uzeti REFERENTNU HD4890.. Jer vjerujem da sa onim što znam o HD4870 mogu na isti način dobro prilagoditi i HD4890 mojim željama.. Recimo ATI Tray Tools koji će je držati u 2D na 250/250, sa ventilatorom na (meni) nečujnih 20% i vjerojatno 40-ak celzijevaca.. U tom modu i tako provodim 80% vremena uz komp, i baš me to nerviralo kod S1, da ja čujem komp iz druge sobe.. Btw, S1 je originalno bio na ovoj mojoj X1950, i tamo je bio TAMAN, al HD4870.. nope. Da se vratim na HD4890, u 3D će vjerojatno biti oevrclockana, a ventilator podešen da je drži na gorućih 80-ak C. Nije me briga, ak je svaka referentna HD4870 radila normalno na tim temperaturama, radit če i 4890. Smao će ventilator bit podešen tako da se postepeno ubrzava, a ne ko na referentnim HD4870 da radi na 20-24% dok temperatura ne ode na 90C, onda se upali na 2-3 sekunde na vrlo neugodnih 80% dok je spusti na 50-60C, pa onda opet spusti i čeka na 24% dok ne ode na 90C i tako u krug..

Eto, my 2c. Sad bih bio zahvalan da sa svima podijeliš svoje iskustvo sa S1, kako si to riješio, s kojim ventilatorima i sl, pa da ti je kartica uvijek tiša nego referentni cooler, i koliko stupnjeva su pale temperature GPU-a i VRM-ova u loadu... recimo sat vremena Crysisa ili Furmark ali kad je preimenovan a ne da ga Catalysti prepoznaju i rasterete..
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise
LuxZg je offline   Reply With Quote