View Single Post
Staro 12.04.2009., 21:45   #371
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor herion Pregled postova
Evo ja kao zaposlenik jednog od "velikih" mogu potvrditi da poslovanje sa nama može bez problema uništiti manju pa čak i srednju firmu.Zamislite da ste sretnik koji sklopi posao sa nama jer ste bili u stanju isporučiti jeftinije i brže opremu nego neki veliki dućani. Dali ste ponudu u kunama(greška br. 1 al ne znam može li uopće drugačije). U trenutku pisanja ponude tečaj je 1$=5kn i cijena robe vezana je za tečaj dolara. Dobili ste natječaj i potpisali obvezujući ugovor u kunskoj vrijednosti(greška br.2 al opet drugačije ne ide). U trenutku kad ste dobili ugovor na potpis dolar je već 5,5 kn. Al nema veze jer sad ste "u igri" pa ćete to nadoknaditi slijedećim poslom. Uzmimo da je cifra 1 milion kuna. Valuta plaćanja (službeni izraz za rok plaćanja) je npr. 90 dana. Vi kod dobavljača recimo imate isti rok za platiti. Ako je rok plaćanja kraći dignete kratkoročnu pozajmicu kod privatnika jer u banci duže traje i nemate toliki kredibilitet. U pitanju je "posao života" i ne želite ništa prepustit slučaju. Robu je sada zbog tečaja 10% skuplja nego kad ste slali ponudu. Vaša zarada je otišla u k.... al nema veze jer ste sad "in". Svaki dan vas nazivaju i pitaju može li roba malo ranije i vi je konačno isporučite nakon 30 dana(otad traje vaša obaveza plaćanja prema dobavljaču i ujedno greška br.3), a rok je bio 45. Međutim sistem je blokiran jer nije donesen proračun i vi dobijete potvrdu da ste isporučili robu nakon 50 dana. Od tog datuma kreće "valuta plaćanja" Nakon 5 mjeseci lovu još niste dobili. Treba platiti dobavljaču ili ,još bolje, vratiti pozajmicu.Kad zovete s vašeg broja niko vam se ne javlja. Zovete li s nekog drugog broja javljaju se odmah i uz uzdah kažu "bude uskoro". U isto vrijeme naziva vas privatni bankar i upozorava da je kamata nakon roka dalekooo veća.
Možete li zamisliti kraj? Naravno možete i tužiti ali kakve su vam šanse? Pa ja ću vam reći-nikave. Svoje obaveze prema dobavljaču i naručitelju morali ste ispoštovati jer samo tako možete ,kao mali, ostati u poslu. Problem je samo gdje naći novac za platiti robu ili vratiti pozajmicu privatniku(čitaj kamataru). Za to vrijeme treba i prehranjivati obitelj. Treba i dalje poslovati da se ne izgube ostale mušterije.

Čemu služi ovaj primjer? E pa tome da pokaže kako mali igrač u određenoj situaciji koja je nastala njegovom brzopletoću, glupošću i nepromišljenošću te bahatošću "velikih" može doći u situaciju da počne muljati i lagati. Može li se to opravdati-NE. Može li se takvog čovjeka razumjet-DA. Ako želite imam i bolje primjere ali ovaj je najsvježiji.
Govorim o ovome primjeru samo..

Koji je smisao ovoga osim jos jedan dokaz da jedina stvar koja nadmasi ljudsku glupost je pohlepa? (au sto zvucim moralisticki .. sori nije mi namjera)

Sori covjek si je sam kriv.. i ne nemogu ga razumjeti
msvrtan je offline