Već par dana čitam ovu temu pa i da ja zagnojim malo svog OTica i to će bit moj jedini post ovdje jer nisam kupovao ništ tamo pa nemam potrebu niti branit niti kudit...
Mislim da se je beštija nasukao iz jednostavnog razloga zbog kojeg su i mnogi prije njega nadrapali - krenuo je s (dobrom) idejom da prodaje egzotičnije komade hardwarea koji se inače u HR nemogu nabaviti (ili je procedura komplicirana) jednostavno s jednog mjesta - idealno za entuzijaste i zato smo ga svi podržavali u ideji iako je bilo komenara o tome da je to nesiguran biznis i to ne jedan...
Inače SVI forumaši smo to podržavali kao ideju i tu nema sad pranja ruku (ako se pozaboravljalo ima zakopano negdje u dubinama foruma thread pa se lako nađe) i svi smo poslje otvaranja svesrdno novim članovima preporučivali da se s njim čuju kad su pitali za komponente (i to je IMHO normalno i forumski kolegijalno) - uostalom zašto i ne jer ako neko kupuje nekaj kaj ima kod kolege i u ADMu ili Linksu npr. zašto nebi kolega imao koristi?
U krajnjosti onome ko kupuje je tak svejedno di je kupio to kaj oće dok god dobije to što je tražio i k tome jeftinije - ili se bar tako činilo tada...
Da se vratim na bitno - nažalost tržište za takve egzote od hardwarea je jako ograničeno jer ipak je nas mali broj i kad se gleda ukupni promet koji je potreban jednoj firmi koju čovjek ima kao primarni izvor prihoda za život i onda je krenuo u trgovanje sa normalnim komponentama i konfiguracijama i u bitku sa velikima koju se jednostavno nemože dobit, posebno ne kod nas i ne danas...
Mislim da bi i dalje bilo sve ok i za nas i za njega da mu je to ostao kao dopunski posao i za "sa strane" utržit koju kunu te da se držao egzotike koju je u startu imao ideju preprodavat nebi bilo problema - jer bi onda svi samo od njega uzimali i zapravo nam nebi bilo bitno kad ćemo to dobit, a niti njemu vjerojatno nebi bilo "o glavi" kad će to nabavit jer bi mogao imati "lager" od 2-3 komada nečega što ide češće, eventualno po jedan nečega što nejde često i samo nadomještat prodano i gotovo, a kako bi se radilo o manjim ciframa to nebi bio neki problem...
Na kraju je i to - da je ostavio kao one man job di je on sam sebi bio šef i jedini uposleni ili eventualno preko student servisa uzeo tu i tamo nekoga da mu pomogne kad zagustijer čim se krene u uopšljavanje dodatnih radnika tu su problemi o kjima samo ljudi koji imaju svoje firme imaju pravo pričati i znaju najbolje kako to izgleda (ja nemam pa neću) kad se zakomplicira jer suočimo se s s tim da su ljudi generalno - gamad, posebno danas kad svako gleda kako da negdje tuži ili ušičari nešto u posvemašnjem očaju...
Prema tome čovjek se vjerojatno našao "pred zidom" i kao i mnogi drugi prije njega je podlegao pritisku, ne znači da to odobravam ali to razumijem jer to viđam svaki dan - nažalost, i na poslu i kad pogledam kroz prozor i svuda...
Tolko od mene...