pa ono, ja baš neam nekog velkog iskustva sa raid-ovima, iako trenutno imam raid 0 polje sa dva 7200 rpm pata diska koji su spojeni na sata sučelje preko pata2sata adaptera...
ono što sam primjetio je da su sekvencijalna čitanja i pisanja stvarno porasla za duplu cifru, random pisanja i čitanja se daju optimizirat preko stripe size-a ovisno za koju je namjeru raid polje, ali, random access time se ne da spustiti jer je ograničen na vrijednost samog diska, oko nekih 14-15 ms i to se ne spušta, to je to, i tu je glavna prednost kod ssd-a u odnosu na klasične diskove ili na polje diskova
ssd jednostavno puno brže odgovara na moje klikove mišem u odnosu na hdd ili polje klasičnih diskova...
međutim, ovo kad na laptopu optički pogon zamjeniš adapterom za još jedan disk i i onda još u taj adapter uguraš još jedan ssd, pa to rukneš u SW raid, to mi je zagolicalo maštu...
trenutno nemam 2 ssd-a, ali, htio bih to probati sa 2 klasična hdd-a...
pokušavam gugalati i naći način kak to riješit, međutim, ono što sam do sad naučio je da mac OS i linux to odrade bez problema, većinom se to da riješit da se polje podesi tokom instalacije macOS-a ili linuxa, ali s windozama je, kolko sam do sad uspio pronaći, to izgleda nemoguće bez dodatnih tool-ova...
sve što nađem obično spominje xp, ali ništa za vistu ili windows 7...