Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Konfiguracija core i7
De5tr0yer, (mislim da je bio i jedan od moderatora, sorry ne sjećam se tvog nicka).
Zahvaljujem se svima. Najviše sam do sada pričao na PM s De5tr0yer, dečko ima velik staž ovdje na PC-Expertu i puno postova, možda se nešto s njim onda dogovorim ako se ostali slažu...
Pa evo, pucajte s primjedbama i komentarima... Najviše me zapravo zanima preporuka gdje to uzeti? -->
Evo, nakon mnogo pričanja u temi u kojoj sam iznio svoja iskustva s Hardverajem, otvaram novu temu jer mi dosta ljudi počinje pričati kako sam loše sastavio konfiguraciju. Početna konfiguracija koja je trebala biti u hardveraju je (zasivljene komponente su one koje sam nakon preporuka na PM i sa teme Hardveraj već odlučio promijeniti - pored njih su novo izabrane):
Intel CPU Quad Core i7-920
(Thermalright IFX-14 CPU cooler) THERMALRIGHT Ultra 120- eXtreme
(Gigabyte MBO GA-EX58-Extreme) Asus s1366 RAMPAGE II EXTREME
Corsair DDR3-1600 TR3X6G1600C9 6GB
WD 3000HLFS VelociRaptor 300GB
2 x WD6401AALS Black 640GB
Sapphire VGA ATI HD4870 X2 2GB GDDR5
Pioneer DVD+/- RW DL DVR-216DBK SATA
(Corsair 1000HXEU ATX 2.2 1000W) Corsair CMPSU-850TXEU, 850W
(Antec P182 black) ANTEC Gamer Twelve Hundred
Scythe S-Flex SFF21D 120mm fan
(Vista Ultimate 64bit) (Vista Bussines 64bit)
E, pa sad da se objasnim.
Komp je za ajmo reći sve, ali sa korištenjem nekih vrlo spec. programa koji su vrlo zahtjevni. Pa, krenimo redom zašto koja komponenta.
Core i7
Koristim programe za statičke i dinamičke analize, dovoljno je reći da jedan prolaz takvog programa može trajati po 12h, a čak čitav dan. Također programe za 3d modeliranje i renderiranje.
Velociraptor
Baze nakon ovih prolaza znaju biti teške po 30 GB, a imam ih dosta. Kopanje po takvoj bazi je izrazito sporo. Mislim da će ovdje brzina diska odraditi dosta posla. Taj kapacitet mi treba jer će disk biti ujedno i sistemski (kad nakrcam sve programe koje koristim to je već cca 120 GB).
Što se tiče grafičke...
Gamer sam u duši (iako imam 29 godina), bio i ostao još od commodorea64, a sad si konačno mogu priuštiti ono o čemu sam oduvijek sanjao... A osim toga grafička će "pogonit" i 3d render programe kao što su Vray plugin za Rhino (vizualizacije, modeliranje - između ostalog jedan od rijetkih programa koji može iskoristiti sve jezgre proca - čak 8 - isprobano na dual quad platformi - i to na 100% odjednom!) u kojem također imam dosta projekata. A tu su i Photoshop, 3D Studio...
Nadalje šta radim...
Ripam dosta HD filmova. Također je download stalno u trayu.
Napajanje
Prema svemu što sam čuo čini se da sam ovdje stvarno napravio overkill. A hebi ga, zajebo me onaj kalkulator koji sam našao na netu. Svejedno, nebi išao na manje od 850, pa je sada u igri Corsair 850. Ipak će tu doći još diskova, blueray, crossfire možda, OC sigurno, pa netreba baš biti na knap.
Matična
Matičnu sam odabrao jer nisam baš želio ići na neku najjeftiniju varijantu s obzirom na ostale komponente. Ok, ovdje sam jedino piknuo bez nekog velikog razmišljanja, ali djelomičan razlog je i taj šta u hardveraju nije bilo druge za core i7. I inače nije neki izbor za corei7.
Nakon teme o Hardveraju, dobio sam jedan PM od dečka koji kaže da mu je ploča loša, da je imao problema s triple channelom, koji malo radi, a malo ne. također kaže da nije zadovoljan s OC. Kako sad ne uzimam više u hardveraju, odlučio sam promijeniti ovu ploču na Asus Rampage (e sad će sigurno opet početi - to ti ne treba itd., ali jednostavno ne želim uzeti sve vrhunske komponente i stavit ih na srednju ili slabiju ploču).
DDR3
Cijena 1600 nije toliko jako različita od one za 1333, pa zašto ne. Ionako ću OC proc, pa će i memorija moći iskoristit svojih 1600.
Dva diska mi trebaju jer imam puuuno HD filmova, a broj im stalno raste.
Kučište
Odustao sam od Anteca P182, i sad ciljam na Antec Twelve Hunderd. Trebao bi imati puno bolji protok zraka, a i veće je znatno pa neće biti gužve. Jedino me malo ono plavo svijetlo smeta...
CPU hladnjak
Odustao sam od IFX-14, i odlučio se za 120 Ultra-Extreme. U Hardveraju ga nisu imali, pa su mi ponudili ovaj IFX-14, koji je veći ali ne i bolji. Također, dobio sam informaciju da IFX-14 neću moći montirati kompletan jer njegov backplate ne ide na matične od core i7 zbog socketa. Dakle, upada 120 Ultra-Extreme.
Evo da ponovim i otprilike odnose cijena za ovakvu konfiguraciju u shopovima o kojima smo pričali:
1. Diskont24 - najjeftiniji
2. Protis - 2% skuplji od Diskonta24
3. ADM - 3.4% skuplji od Diskonta24
4. Links - 11% skuplji od Diskonta24
Od Autronica jo čekam ponudu al se ne nadam nečemu jer oni imaju najmanje komponenti od onih koje sam tražio.
Vemil i HG Spot nisam ni tražio jer imaju jako slab izbor, a od ranije imam loših iskustava s njima.
Links otpada definitivno jer je 11% na ovu cifru puno. U igri su ova prva 3. U Protisu još naplaćuju skalpanje računala 150Kn. Ako bi išao na jedan od prva dva, onda bi zamolio nekoga s foruma da mi pomogne pri sastavljanju. ADM navodno ima svoj servis i dečki znaju svoj posao (takav podatak sam dobio preko PMa), pa pretpostavljam da bih njima mogao prepustiti sastavljanje?
Do sada su mi se na PM ljubazno ponudili za pomoć pri sklapanju računala:
RedDwarf, IcyTexx, dDario, De5tr0yer, (mislim da je bio i jedan od moderatora, sorry ne sjećam se tvog nicka).
Zahvaljujem se svima. Najviše sam do sada pričao na PM s De5tr0yer, dečko ima velik staž ovdje na PC-Expertu i puno postova, možda se nešto s njim onda dogovorim ako se ostali slažu...
Pa evo, pucajte s primjedbama i komentarima... Najviše me zapravo zanima preporuka gdje to uzeti?
Zadnje izmijenjeno od: A-V. 06.04.2009. u 17:45.
|