View Single Post
Staro 04.04.2009., 04:55   #38
xvx1
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Atom 330

Eto složio i ja "ekološki" home server:

CPU+MB: Mini-ITX D945CLF2 Dual Atom 330 (550 kn)
Kuciste: AOPEN S-152 (490 kn)
HDD: HITACHI 1TB (640 kn)
RAM: 2 GB (140 kn)

Sve skupa cca 1800 kn

Trebao mi je minijaturni NAS/Database server. NAS-ovi su bezobrazno skupi, najjeftiniji koji sam nasao s gigabitnim LAN-om i dva diska je PLANET 2 bay SATA za 1000 kn. Gotovo ista cijena kao za gornju konfiguraciju bez diska, plus, kad vec sve ide na NAS, zasto nebi išle i MySQL baze, a može i još štošta korisno raditi.

Prednosti:

- Atom 330 je izuzetno brz za tako mali procesor (otprilike 2.5 puta sporiji od Brisbane Atholna X2 5200+).
- Za razliku od ploče s Atomom 230 ova ima gigabitnu mrežu i S-Video izlaz.
- Kučište je vrlo kvalitetne izrade i ima mjesta za 2 3.5" HDD-a i slim DVD.
- Napajanje od 150W je i previše za ovakvu konfiguraciju.

Mane:

- Ventilator na čipsetu užasno zuji, nepodnošljivo.
- Chipset troši više struje nego sve ostale komponente u računalu zajedno. Mislim ono, AMD-ov 790G dekodira FullHD, vrti COD2, kuha kavu i čuva malu djecu, a sve za duplo manje struje.
- Atom 330 ne podržava SpeedStep, nije da bi ušteda od 2W ikome išta značila, ali eto čisto radi ekologije.
- Nema RAID-a, kome treba, mora ugraditi kontroler u jedini PCI slot.
- Ventilator na napajanju (flex ATX) je još bučniji, ali nema onaj iritantan zvuk kao ventilator na ploči.
- Napajanje nema SATA utičnice, pa treba dodati konverter.

Sa ta dva 40mm nesnosna venta (pogotovo onog na ploči), ovaj mali home server je zvučao kao Carnetovo čvorište. Nije bilo druge nego povaditi te ventilatore i stvaiti jedan 80mm od 1500 o/min. Kako u napajanju nema više ventilatora, ostavio sam ga otvorenog (bez poklopca). Posljedica: grobna tišina, a temp. procesora se smanjila sa 52 C na 41 C, a HDD-a sa opasnih 49 C na podnošljivih 39 C.

Zaključak:

Izuzetno zgodno ITX računalo za home servere i HTPC SD rezolucije. Za Full HD mini HTPC trebala bi neka mini-ITX bazirana na 780G ploča kao ova: http://www.jetwaycomputer.com/NC81.html i neki od Lima AMD-ova kojih kod nas još nema.
xvx1 je offline   Reply With Quote