Citiraj:
Autor creativo91
Vidim da imamo istu grafu pa bih te molio ako mozes navesti sve svoje vrijednosti u riva tuneru. 
Mislim na duty cycle min, max, Tmin, Tmax ..itd... (ne vide se sve vrjednosti na slici :P)
Htjeo bih to podesiti i na svojoj grafi jer ventilator prakticki ne ubrzava dok ne dodje do 85C sto je po meni previse s obzirom da ima stvarno dobar hladnjak koji nije i previse bucan.
|
Najprije moras omoguciti mijenjanje kontrole brzine ventilatora.
To napravis da podesis kao u ovoj slici:
Dakle, pod Power User tabom nadjes parametar Riva Tuner / Fan -> AutoFanSpeedControl i postavis vrijednost 3
Nakon toga odes u podesavanje ventilatora, cekiras kao u onom mom prethodnom postu i stavis ove vrijednosti:
Duty Cycle Min - 40
Duty Cycle Max - 100
T min - 40
T range - 32
T operating - 110
T low limit - 0
T high limit - 110
Ono sto ovakve vrijednosti donose:
- ventilator radi po defaultu na 40%. Tako je na najnizoj vrijednosti kod normalnog koristenja (surfanje, 2D). Idllanje, surfanje i sl. daju temeperature 40-45'C ovisno o sobnoj temperaturi
- brzina ventilatora se pocinje dizati na 48'C
- ventilator postize brzinu vrtnje od 100% negdje oko 78'C
Ja sam ovako podesio jer je kartica lagano overclockana (648/1404/1134), a volim da je hladna.
Takodjer, kada se brzine pocinju dizati to je obicno za vrijeme igranja, a tada imam slusalice, pa nista ne cujem
Najvise sto sam vidio pod gornjim vrijednostima je 75'C i tada se ventilator vrtio pod 94% brzine. To je bilo kada sam "silovao" karticu Furmarkom da bi vidio stabilnost overclocka. Za vrijeme igranja ne moze doci ni blizu tim vrijednostima (Crysis na 1680*1050, high setting ju dize do nekih 65-66'C).
Doduse, moja kartica radi u lijepo hladjenom kucistu (Stacker), ali joj drustvo radi Q6600 B3 clockan na 3,2GHz, pa vjerovatno i on salje u okolinu finih celzijaca.
Ako hoces malo vise vidjeti o podesavanjima vrtnje ventilatora pogledaj ovaj post:
http://www.vaguetech.com/index.php?p...207#advcontrol
Scrolaj malo nize da dodjes do dijela gdje se ovakav nacin objasnjava.
Ono sto bi mene zanimalo je kako ono gore sto sam napravio u Riva Tuneru za ventilator "kopirati" u NiBiTor kod eventualnog editiranja i nakon toga flashanja BIOS-a