View Single Post
Staro 29.03.2009., 04:24   #3
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor gvidas Pregled postova
Što kažete na ideju o ubacivanju "jeftinijeg" ssd-a od nekih 30 GB samo za page file, ili scratch file za photoshop?
Nikako!
Citiraj:
Bi ga to moglo brzo uništit? Razmišljah o toj ideji da cijeli disk nije pun pa bi ga wear-leveling ravnomjerno raspoređivao po slobodnom mjestu...
Wear-leveling je dobar za normalnu uporabu, ali za scrath ili page file i nije bas preporucljivo.
Razlog je vrlo jednostavan: kada ta datoteka jednom napuni svaki blok njegovog kapaciteta (sto se desava vrlo brzo zbog Wear-levelinga i brzine page/scratch fajla), onda se za svaki zapis novog bloka moraju procitat stari podaci, promijenit i tek onda zapisat ... ovo je poznato kao uzrok "stuteringa" i usporavanja kod slabijih SSD-a, odnosno kao nedostatak TRIM i sl. naredbi u SSD FW-u (LBA "flushing").

Citiraj:
Uz kombinaciju 2xOCZ vertex u stripe-u za sistemske
Ovo da.

Citiraj:
+ jeftinjak za page mislim da bi moglo bit super brzo za photoshop i slične radnje.
Ako uzmes u obzir da page fajlovi imaju blokove zapisa od 4KB, a upravo na ovako malim fajlovima slabiji SSD-i pokazuju svoje mane prilikom Random Write ciklusa (opet taj "stutering") ... ugl mislim da si shvatio sta se desava sa performansama kompa

BTW osobno sam furao jedno vrijeme page fajl na HW RAM diskovima i to mi nije znacilo nesto previse, pogotovo u situacijama kad ne iskoristavam mnogo sistemskog RAM-a.

Dobro je Stil rekao, samo bubni vise RAM-a u komp i onda sta te volja ... a broj kanala na kontrolerima samo raste (i7 <25GB/s)

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 29.03.2009. u 05:15.
dh41400 je offline   Reply With Quote