Evo da javim i svoje dojmove. Mod radi otprve, s time da sam još malo prosurfao za novju verziju modanih drivera od onih za koje je Valg stavio linkove, al su više manje isti, razlikuju se u par sasvim nebitnih stvarčica. Stari softver i drivere sam morao tako maknuti da sam ubacio instalacijski CD od AudgySE, odabrao install drivera i komponenata, i onda kad se installer digo, rekao mu remove all - jer preko add/remove iz control panela ne miče sve sa sistema.
Prvo da kažem da imam spojene Creative T6060 5.1 zvučnike na ovu kartušu, i dosad sam s njom manje više bio zadovoljan, isto kao i sa zvučnicima. Druga stvar, subwoofer(*) mi je jednostavno prejak u odnosu na satelite - možda je to samo do mojeg modela, ili do konfuguracije moje sobe (dio je u pločicama, ostalo sve puno drvo - police,krevet,ormari,stolovi...) pa bass jednostavno rezonira unutar moje sobe.
Sa zvukom koji se dobije sam sad još više zadovoljan nego dosad,no da svima bude priča jasna, da možda malo napišem što se gubi, a što dobiva sa instalacijom modanih drivera.
Gubi se CT System volume mixer i svi oni lijepi prozorčići i softver koji je došao sa AudgySE. Daklem, nema više Time Scalinga, SVM, Karaoke fora, mixera umjesto onog ugrađenog od vindouza, mogućnosti namještanja glasnoće svakog od satelita (ostali samo prednji lijevi i desni, i to samo u određenoj verziji), a od softvera - Media Source, Media Player, Wave Studio, Diagnostics, itd. Svega toga više NEMA.
Dobiva se definitivno bolji zvuk, topliji, ujednačeniji, precizniji usudio bih se reći. Dobiva se i softverski podržan EAX 4.0, te u principu EAX efekti koji su manje više isti kao i u prethodnim driverima. CMSS je također manje više isti, možda mrvicu bolji. Možda(**) najveći dobitak jest X-Fi Crystalizer s kojim se dobiva nešto veća dinamika kod reproduciranja glazbe.
Sve u svemu, ako barem pola navedenih stvari gore kod obične AUdigySE niste ni koristili, onda vam svakako
preporučam instalaciju moddanih drivera.
(**)-> X-Fi Crystalizer me od svega najviše zanimao - jel stvarno moguće da se softverski može dinamika tako dobro dić da stvari stvarno zvuče bolje? Subjektivno - i da i ne. Nepobitno je da se uključivanjem istog dobiva "neka nova dimenzija" , ali to dosta ovisi koju vrstu glazbe reproducirate. Naime, evo cijelo jutro se igram s time, pa bih rekao da sam se potrudio provući čim više različite glazbe kroz nju. Dojmovi su mi podijeljeni.
Naime, Crystalizer s pokazao kao zgodna stvar kad slušate neke mp3-ce sa live koncerata, pogotovo koji su malo slabije kvalitete, ili lošije snimljeni - s crystalizerom doslovce budete kao na tom koncertu, tako da mi se slušanje Gotan Projecta i Justice-a jaako dopalo.
Kod preproduciranih elektronskih komada glazbe, crystalizer nije previše utjecao na ukupni dojam - što u biti potvrđuje da to čak i solidno funkcionira. Jer kod novijih stvari producenti u današnjim studijima imaju neograničenu slobodu, pa npr. Mstrkrft, Royksopp, Lady GaGa

i slični nemaju veliki utjecaj/učinak, ili ne zvuče baš nešto dobro. Dok opet kod nekih albuma daje preveliku "hladnoću" i onim toplim tonovima koji su proizvedeni u studiju, pa npr. Chemical Brothersi zvuče bolje bez toga.
Ono što me najviše i najugodnije iznenadilo jesu stare snimke, i stare stvari koje nemaju toliku dinamiku u samom zvuku. Jednostavno - tu crystalizer pokazuje svoju punu snagu, tako da mi se slušanje Marleya, The Cure, Yazoo, Shirley Bassey, The Human Leaguea... pokazalo kao potpuno novim i lijepim slušnim doživljajem.

(*)->što se mog subwoofera tiče (na podu ispod stola,odmaknut od zida i rubova stola više od 20cm), na daljinskom, naravno osim glasnoće postoji i potenciometar za bass. Otkad imam ove zvučnike, bas prilikom svakodnevnog slušanja nikad nisam stavljao iznad 4 (ide od 0-10),obično bi bio na 3. Tweakanjem glasnoće subwoofera, crossover frekvencije i stavljanjem spužve u bass otvor na samom subwooferu, dobio sam zadovoljavajući zvuk. Nakon stavljanja moddanih drivera, bas osjetno više radi, pa je možda malo i glasniji nego prije. To nije toliko i bitno, ali zato kad uključite crystalizer - razvlačenjem dinamike nepobitno nabrijavate i bass - tako da kad imam uključen crystalizer, spužvu u subwooferu, i na potenciometru bass na 2, kad pojačam preko pola, soba mi se već onda preveč trese, tako da samo zbog svih tih stvari, crystalizer ne uključujem osim kad izričito ne želim, a na potenciometru bass sad ne stavljam iznad 2, jer nema potrebe/smisla, pogotovo jer bassa ima sasvim dovoljno. Dal bi ovo nazvao problemom, ili ne, stvarno neznam. Nek mi se javi netko na PM tko ima iste zvučnike dal je takva stvar i kod njega, odnosno, možda je netko malo drukčije tweakao stvari pa funkcioniraju bolje.
Uff jesam ga izdrobio...a sad fino kod bake na gulaš za ručak.