Citiraj:
Autor Jerry Drake
Da li je bolje rješenje neka samogradnja poput te tvoje, il kupiti nekaj elegantnije poput LINKSYS WRT54GL...
|
Ta dva rijesenja su neusporediva. Doslovce.
Citiraj:
Kvalitetan router je u startu skuplji, ali vjerojatno troši manje struje od nekog starog PC-a pa se dugoročno isplati, manji je, estetski se bolje uklapa i ima manje zafrkancije oko podešavanja. S druge strane, ovakav routiing PC sastavim od smeća koje imam na tavanu.
|
P3 masina u full loadu bi ti potrosila ~150kn struje godisnje; P3 masina u svrsi routera i p0rn donwload masine bi potrosila duplo manje. Ako i toliko.
Citiraj:
Jedino nisam siguran što je bolje u vidu samog routanja, traffic shapinga, sigurnosti, enkripcije...
|
Odgovor na to prilicno je jasan.
Citiraj:
Dugo sam mislio da mi tako nešto nije potrebno, mada po internetu jašem na Thomsonu, i nedavno sam se uvjerio da moj provider samo tako zna moju šifru na routeru, wirelessu i ima pristup routeru.
|
Naravno. Meni Iskon uopce u prvi mah nije ni poslao korisnicke podatke, jer je Tonson dosao u router modu i valjda su se isti dobivali preko centrale. Tek su na eksplicitan zahtijev i stavljanje u bridge mod te "konstrukcijom" ovog tipa servera (pogledaj detalje
ovdje) dobiveni podatci a la username i password. Divota...
Citiraj:
No dobro, vjerojatno ću ja također nekaj ovakvo doma sam skemijati (prvenstveno zbog niske cijene), jedino bih radije složio nešto s windowsima ili osx-om, nisam nešto u zadnje vrijeme presretan s linuxom
|
Windowsi (pogotovo ako si student ili clan akademsko edukativne zajednice) su OK rijesenje (obzirom da imas razne Server verzije Windowsa dostupne preko MSDN AA, DreamSpark i slicnih projekata), no MacOS mi se definitivno cini kao promasena prica u ovakvom radu.
A sto je to tocno "nesretno" s Linuxom za ovu namjenu?