View Single Post
Staro 18.03.2009., 23:30   #5
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Big Guy Pregled postova
sada me zanima kolika je šansa da disk rikne ako se ne koristi uopće po mjesec dana i više ?
diskovi nisu baš namjenjeni da stoje, pa ne želim da me nešto iznenadi i izgubim 1 TB podataka
Sanse da ce crknuti ako se ne koristi tako dugo su minimalne. E sad, pitanje je samo izvedbe backupa. Ako se radi sync podataka s masine na diskove, pripazi da su podaci prije synca uredni (nezarazeni, nekoruptirani, konzistentni i slicno).

Diskovi se inace sve vise koriste kao primarni medij za backup, arhive se kasnije prebacuju na trake. Pripazi samo na ovo gore i ne bi smjelo biti nekih problema. Inace, i neki profi sustavi imaju rjesenja gdje su diskovi ugaseni dulje vrijeme i pale se po potrebi (bas za sustave arhiviranja i slicno).

Sto se tice vanjskog uredjaja - sve sto OK radi je prihvatljivo. Iskreno, od navedenog ne mogu nista preporuciti jer nemam iskustva, osobno na svim racunalima imam podataka nedovoljno da napune jedan mali 2,5" 60 GB disk.

Skladistenje - sve sto je u okvirima proizvodjackih specifikacija (temperatura, vlaga) je OK. Strpaj ga samo u antistaticku vrecicu, drzi ga negdje gdje je mirno i to je to. Ako je duze vrijeme na niskoj temperaturi, temperiraj ga sat - dva prije paljenja.