Citiraj:
Autor A-V
Možebit da ću krenut s KM Playerom, to je zapravo i rješenje slično onom "univerzalnom" koje sam i tražio u prvom postu. Ovo s instalacijama milijun zasebnih codeca pa onda "hold my breath" da se ne tuku međusobno mi je malo komplicirano. Ak velite da KM Player to sve ima integrirano onda mi se to čini the way to go.
Osim ako nema nekih mana koje bi me odbile, ako ima recite...
|
A mane uvijek postoje tj. neka ogranicenja.
Imas 2 opcije:
1. all in 1 playeri ... tu ti spadaju KM, VLC, GOM s njima dobijes sve potrebno, odlican player sa potrebnim kodecima (govorim za KM i GOM posto sam oba koristio jako dugo) kada player nemoze otvoriti file, sam pretrazi svoju bazu codeca na netu i skida potrebno. Tako radi GOM, kod KM-a mi se nikada nije dogodilo da nemoze otvoriti file. Mana ovog nacina je, ko sto je Pogi naveo, ako se bavis ripanjem, video editom, opet ces morati imati zasebne codece.
Neke od bitnijih prednosti KM-a (neznam dal GOM to moze, zaboravio sam vise) su da mozes otvoriti video iako nije skroz skinut, cak ces moci otvoriti video skidan preko torrenta i pri 10% DL-a i uvjeriti se u kvalitetu sadrzaja, sto me pravo iznenadilo posto je cijeli video tada jos u sitnim segmentima. KM je prilicno modabilan sto se tice rada sa 2 monitora tj. monitor + TV. Mozes ga, recimo, podesiti da ti se starta na monitoru, a kad ga maximiziras da se prebaci na TV u full screen. Posjeduje odlican navigator fajlova kod TV prikaza, KM podrzava hardversku akceleraciju HD sadrzaja. Sva tri playera pored svojih codeca podrzavaju takodjer i externe, KM automatski prepoznaje externe codece i nudi ih u zamjenu, ako to iz bilo kojeg razloga zelis. Vjerujem da isto radi i GOM i VLC.
2. Player + codec ... svi smo to prije koristili dok nije bilo gore navedene 3ojke.
Kombinacija:
* ffdShow+ac3+player+PowerDVD; ili
* K-Lite Mega Codec pack+player+PowerDVD
bi trebala funkcionirati bez problema. Mana je sto trebas minimalno 3 instalacije, PowerDVD je komercijalan, mogucnost klanja i sl.
Od boljih playera treba navesti odlican MPC, prije je bio popularan BSplayer, a kakav je sada nemam pojma.
Medjutim, prije smo morali imati dummy player + more codeca, a danas to nije potrebno. Zasto bi bilo jednostavno kad moze komplicirano
Ko sto je Veki reko ... neki ljudi vole komplicirati pa imas situaciju da ides pogledati film i dobijes 5 extra procesa u task manageru.