To ovisi od države do države,evo dokaz da i u njemačkoj košta koliko i kod nas,čak i skuplje.
http://www.alternate.de/html/product...6/?tn=HARDWARE
Općepoznato je,da je u SAD-u tehnika i obuća/odjeća gotovo džabe u odnosu na Europu,čisto stvar ponude i potražnje, možda ondje i ne grabe kartice od 200$,pogotovo u odnosu na kupovnu moć prosječnog gamera koja je vjerujem barem dvostruka nego kod nas. Također bi bilo zanimljivo vidjeti tržište polovnog HW u SAD-u. Mislim da gotovo sigurno nije razvijeno kao naše.
Samo mala opaska/paralela, bio sam nedavno i u Sloveniji,u Mariboru,Big bang trgovina, Logitech Z2300 koštaju 239 eura ako sam dobro zapamtio,ili 219. Nisam siguran,preko 200 je 100%. 219/239 nebitno. Samo dokaz da nije baš sve kod nas najskuplje,nego da pratimo rame u rame trend cijene HW u Europi.
Ne bi uspoređivao preporučene cijene u SAD-u jer oni imaju drugačije poreze,prireze i marže na tehniku,automobile pa i obuću/odjeću ako hoćete.
Lako paralelama zalutamo na to da jedan Civic/Accord tamo dođe gotovo duplo manje nego kod nas,a sa istim motorom i opremom,što nas dovodi u zabludu jer ne poznamo porezni sustav,troškove uvoza tih automobila, ponudu/potražnju za istima,marže autokuća itd.
Tako je i sa HW,tržište je neusporedivo.