Citiraj:
Autor De5tr0yer
Nope. Ono što ulazi u vodove je čista struja. Još nismo toliko razvijeni da koristimo svjetlovode.
Uglavnom, svaki pretjerani električni impuls uništava zaštitu u boljim napajanjima.
Evo paralela: slow blow osigurač (codegen/spire), fast blow osigurač (sva renomirana napajanja)
|
Nisam mislio na nikakve svjetlovode nego na brznu električne energije tj. brzina kojom elektroni prolaze kroz vodiče...
Što se tiče reakcije na prenapone rekao sam već da se u potpunosti slažem sa svim navedenim i da fast blow vjerojatno reagira brže od slow blowa

ali u slučaju prenapona mreže...
Što se tiče grmljavine mislim da tih par milimetara izolacije osigurača nije dovoljno za spriječavanje prolaza 20000v gromovnika... ako se ne varam većina ostalih komponenti deklarirana je na red veličine od 100 do 1000V ne vjerujem da ih neki proizvođač dimenzionira za veće napone... Kako je razlika potencijala kod groma mnogo veća od tih 100-1000V jednostavno se desi da komponente probije veliki potencijal i gube svoja svojstva i postaju vodiči...
Edit...
Malo konzultirao google i kaže da razlika potencijala nije 20000V nego 100MV ... tim gore za zaštite ....
Zaboravio sam napomenuti da se i pri bliskim udarima oko mjesta udara javlja jako elektromagnetsko polje koje je ponekad dovoljno da uništi osjetljivije uređaje...