Neki su mozda vidjeli da je
Gigabyte prije dva tjedna poceo nuditi 30-Day
X-Fi Audio Trial za X58/P45/P43 maticne;
LINK.
Ono sto je zanimljivo je da sve te ploce imaju
Realtek HD audio chip.
Znaci
Creative software + Realtek hardware = X-Fi zvuk.
Ovo mi se ucinilo zanimljivo, pa sam isao vidjeti da li se taj (trial) software moze instalirarati na bilo koju maticnu s Realtek HD audio chipom. Na Abit IX38 QuadGT je radilo, pa pretpostavljam da ce raditi i na plocama drugih proizvodjaca.
Jucer sam na TechPowerUp forumu naletio na nesto zanimljivo:
Realtek X-Fi mod driver
Modificirani Realtek driveri s X-Fi tehnologijom (sve kako pise na gornjoj slici).
Instalirao sam na Vistu x64, i mogu potvrditi da radi, iako nisam stigao puno testrati. Mogu reci da zvuk preko onboard Realteka zvuci bolje s ovim driverima (integriranu zvucnu prije nisam puno koristio jer mi je Creative Audigy bila bolja).
Takodjer sam u threadu nasao da su neki osposobili i Creative software instaliranjem
Daniel_k drivera za Audigy zvucne (to nije ovaj prije navedeni trial od Creative-a koji mozete testirati 30 dana).
Buduci da sam na Visti, EAX mi by default ne radi (ni na Audigy zvucnoj), nego tek kad instaliram Alchemy software. Zanima me da li oni koji su na Windows XP-u imaju EAX 4.0 na Realtek zvucnoj?
Kad dodjem doma probati cu instalirati ove aplikacije iz daniel_k paketa pa javim da li ista od toga radi.
Ako netko proba na drugim maticnim plocama s drugim verzijama OS-a neka javi iskustva.