View Single Post
Staro 06.03.2009., 23:53   #123
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
E, ovako... Nisam stigo odgovoriti jer me nije bilo cijeli dan.

Kao prvo, razlika se OSJETI, to je definitivno. Ne očekuj čudesa, ali sigurno ćeš skratiti vrijeme loadanja bilo koje aplikacije, i to dosta. Prebacivanje sa RAID polja na drugi disk i pritom loadanje bilo koje aplikacije, dodatno prebacivanje... Nema problema. I opet, razlika se definitivno osjeti... Sjećam se da sam se čudio kako je gotovo "instantno" pokretao komp igre kad sam prešo na RAID0.

Kao drugo, istina je da je, bar u mojem slucaju polje limitirano kontrolerom od maticne.
Dokaz:

Zanemarite spikeove, sistemski je RAID i uvijek Vista ronda po njemu...
Iako je to tako, još uvijek se osjeti razlika. Vidi se da može biti puno brže jer je graf skroz ujednačen, baš po ravnoj liniji, na kraju ne pada. Pokušat ću pronaći neki PCI-E kontroler... Ili ću vidjeti kako će se ponašati na novoj ICH10R.

Kao treće, sa RAID0 poljem moraš biti spreman na kompromis - backup podataka. Neki ljudi ga psuju kad izgube podatke ako im se pokvari jedan od diskova ili matična (to mi se desilo, ali ako je isti čipset, prepoznaje RAID). Poanta je da dokumente držim kroz RAID i kroz još dva diska. 100% sigurnost i nemam nikakvog straha od gubitka bilo kakvih podataka jer na RAIDu držim sve ono sistemsko što bi inače i maknuo formatom prilikom instalacije novog sistema.

Kao četvrto, svi znamo da je disk uglavnom bottleneck konfiguracije. Tražim alternative ovom RAID0 od 2x410AS, kao što su 2x6400AAKS... Pa sve do SSD-a, za koje mi se definitivno ne daje 3000 kn+ da bi dobio normalni disk sa dobrom brzinom. Sve ispod je totalni šit kojeg se ne isplati ni pogledat. Barem zato kaj za tu lovu mozes dobit 5x diskova u RAID koji želite.

IcyTexx je offline   Reply With Quote