View Single Post
Staro 06.03.2009., 02:54   #1
Grande
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2009
BenQ E2200HDA

Čitajući u Bugu broj 196 (ožujak, 2009) recenzije za monitore, odlučio sam se za njihov best buy BenQ M2400HD. Preko noći sam odlučio da si ga kupim, mada sam razmišljao o Philipsu 240SW9FS.

Zovem ja HG spot i kaže mi majstor da ga imaju na lageru.

Sav sretan dođem u trgovinu, kad odjednom razočarenje. Nemaju tog, vec E2200HDA, kaže da se nismo razumjeli, ali da je istih karakteristika kao M2400HD samo što je ovaj manji.

Kako sam bio u žurbi i odlučan u kupnji novog monitora, povjerovah prodavaču i uzmem si ovaj E2200HDA, a cijena mi je bila ok! 1149,00 kn.

Dođem kući spojim, uključim i namjestim rezoluciju...pri spajanju vidim samo ovaj VGA konektor...a meni sumnjivo.

Uzmem opet Bug i čitam malo pažljivije i pronađem ovaj kupljeni i pročitam da je monitor srednja žalost, citiram:
"Najjeftiniji način domoći se potpune HD razlučivosti ocrnjen nedostatkom DVI konektora i općenito neujednačenom, neoštrom i bljedunjavom slikom."

E sad, da li tu ima istine, pitanje je sad!
Da je slika bljedunjava sa tim se ne slažem! Postoji gumb za podešavanje profila (standard, sRGB, movie, photo, dynamic). U photo modu fotke su živahne, a u standardnom isprane. U sRGB onakve kakve moraju biti.

Što se tiče oštrine, tu nemam nikakvih zamjerki, a to se uostalom može podesiti.

Još se može podešavati kontrast, svjetlina i dinamika.

Kod gledanja filma, primjeti se ujednačeno izbijanje pozadinskog osvjetljenja duž cijelog horizontalnog ruba (gornjeg i donjeg).

Izvedba je solidna, ali kad uzmem u obzir da tipkam po tipkovnici, a ne po monitoru, to mi ništa ne znači.
Postolje je slabašno, ali može proći...iako je fiksno, tom problemu doskočimo da monitor postavimo na neko povišenje da bude u razini očiju, a vertikalu rješimo kompletnim zakretanjem monitora (zajedno sa postoljem) iako me se kut vidljivosti po vertikali prilično dojmio.

Zaključak:

Pošto se bavim fotografijom i videom, prvenstveno sam htio veću radnu površinu pri radu sa aplikacijama tipa PS i Lightroom, te Adobe Premierom. S obzirom da je ovo monitor od 22" koji radi na 1920 x 1080, jako sam zadovoljan. A kad tome pribrojim i cijenu, onda neki nedostaci poput VGA konektora, padaju u drugi plan. Mada ne znam za bolje (čitaj: spajanje preko DVI-a), vjerovat ću da nisam puno pogriješio u izboru monitora, s obzirom da je tome kumovala moja brzopletost i trgovci koji su mi uvalili. Shvaćam da od toga žive, ali i u Vemilu isto žive od toga, ali su mi se učinili upućenijima...
Grande je offline   Reply With Quote