evo ovako pročitao sam jako puno foruma na tu temu i našao rješenje kako povratiti podatke s unnreadble dynamic disk-a..
Ovako ova stvar se dešava ukoliko imate podešeno raid polje i ako disk izvadite iz tog polja on postaje unreadble. ili reinstalirate Win također.
Uglavnom da bi ga prebacili iz dynamičkog u Basic bez da izgubite podatke, treba napraviti 2 stvari.
1. Skinuti program : HxD hex editor.
e sada s ovim programom treba jako oprezno postupati jer se direktno mjenjaju podatci na disku. ako neznate što radite rađe nemojte.
uglavnom . s ovim programom je sljedeća stvar:
1. instalirate
2. Otvorite program i odete u Extras>Options i maknete kvačicu s Open disc as readonly by defoult.
(razlog je kako i naziv kaže da možete nešto mjenjati)
3.Odete ponovo Extras>Open disk i izaberete disk koji nemožete pročitati.
4. onda nađete u lijevom stupcu 1C0 a i u gonjem stupcu 02
e sada na tom mjestu ukoliko je disk Basic mora pisati 07 no ukoliko je dynamic pisati će 42.
E sada jednostavno na to mjesto napišete umjesto 42, vi napišete 07
i sada je vaš disk basic, no tu nastaje problem. On postaje basic ukoliko imate samo 1 particiju tulum. sve je kako je i bilo. no ako imate više particija onda on pronađe samo 1 particiju koju ste napravili i to mam prikaže kao cijeli disk. e sada nemojte se preplašiti.
jednostavno s te particije prekopirate sve podatke kako bi imali kasnije manje problema.
5. Sada vračanje podataka s particija.
6. skinte program Active@Undelete
7. Pokrenete skeniranje cijelog diska ne samo praticije. i za disk od 300 gb skeniranje završi za jedno 20 sati.
8. E sada jednostavno kada nađ particije izaberete particiju da je skenira, i kada nađe sve podatke. samo kažete restore i gdje da ih smjesti.
I to je to. jednostavno, ali radi Cheesy
nadam se da sam nekome pomogao. Cheesy ja sada jako happy što sam dobio sve podatke natrag.
ukoliko trebate te programe slobodno se javite.