View Single Post
Staro 28.02.2009., 18:28   #4
babage
Registered User

Datum registracije: Apr 2008
Kad sam rekao polovni rack mslio sam na prazan ormar i u njega staviti nove rack servere a ormar možeš probati napraviti i sam - od drveta, metala ili sl zavisi s čime si spretniji.
Polovne servere možeš naći kod firmi koje prodaju polovna računala kao što su npr. alper.hr ili COM 2000, a zna se naći i na oglasniku.
Za omjer cijene i kvalitete brand name servera: Dell i HP imaju slične jeftinije verzije servera (6-9k kn) ali takvi znaju biti bez redundancije napajanja i/ili diskova dok je IBM uglavnom ima velike servere sa hrpom njihovih gotovih rješenja što ne bih preporučio za početnike u tom polju. Opet kažem - probaj vidjeti ponudu firme Autronic a da ih kontaktiraš mislim da bi ti pomogli i savjetima.
Nadalje: za taj Debian stroj je bitno imati brzu mrežu i diskove što ovisi koliki će ti biti promet, dok je kod stroja za nadzor bitno da 100% radi cijelo vrijeme i da ima mogućnost automatske dojave administratoru ukoliko se nešto pokvari na njemu tj. ako neko nešto namjerno pokvari na njemu da onesposobi nadzor. Snaga samog stroja tu nije presudna pogotovo ako koristiš nadzorne sustave koji imaju neki oblik kompresije videa što znači da trebaš velike diskove koji ne trebaju biti brzi i obavezan Miror RAID - To su različiti zahjevi za servere i mislim da od toga trebaš krenuti. Za nadzor pogledaj i ponudu firme Automatika10. Možda ti server i ne treba.