View Single Post
Staro 23.02.2009., 14:39   #966
NITROS
Premium
Moj komp

NITROS's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Ajde idemo redom.

Razlika izmedu E-3 i E-30 je taj weather sealing (znaci E-3 moze na kisu, snijeg, oluju i nista mu nece biti, dok za E-30 ne jamce to) i mislim da mora postojati razlika u okidacu. E-3 pretpostavljam ima izdrzljiviji okidac.
Ostalo ide na stranu E-30.
Ako sada kupis olympus dobivas uz njega i poklon. Od razlicitih flasheva pa do objektiva. Pogledaj si te akcije malo i cak mislim da vrijedi i za fotoaparate iz njemacke, ali moja preporuka ti je da posaljes mail na olympus Hrvatska, Ivanu, i poslat ce ti odgovor isti dan.
D90 ima bolji NR (noise reduction) ali nema bolji shum od Olympusa. E-3 i E-30 ostavljaju vise detalja.

Da, kod Nikona ces morati kupovati objektive sa VR ako hoces stabilizaciju.
+ investicija u ciscenje senzora, to ti je oko 150kn za pumpicu i eventualno 200kn za mokro suho ciscenje (za ovo ti nisam 100% siguran, kolika je cijena).

Ako su potrebe gusta, onda bi isao mozda i na E510/520 i kupio u double kit pakiranju. 2 objektiva, kartica, torba i sve to za razumnu cijenu.

VR ti je potreban u principu na svim objektivima, ali ovisi sto slikas. Ako radis u normalnim uvjetima, gdje imas svijetla, onda VR ti je bacanje novaca. Ako radis u uvjetima gdje trebas slikati u mraku, po nevremenu i slicno onda zbog nedostatka svijetlost je dobro imati VR objektiv.
Ali kao prvu investiciju VR bi uzimao samo na tele objektivima, jer on dosta poskupljuje sam objektiv.
Ove prime lece o kojima govoris 50mm F1.8 i F1.4 su odlicni objektivi, ali isto nemoze taj F broj zamjeniti stabilizaciju, pogotovo jer te objektive takoder moras pritvoriti na recimo F2.0 da ih mozes koristiti normalno. Pa se opet vracas na isto
Nema tu nekog pametnog odgovora, dal uzeti sa VR ili ne. Ako imas para uzimaj, ako ne, nemoj. VR je dakako korisniji na velikim milimetrazama nego na sitnim.

Ako mozes za takve jeftine novce, uzimaj E-3. Neces pogrijesiti, ali pazi da ne odes u krivi brand i provjeri kod olympusa da li ostvarujes kakve mogucnosti da dobis besplatni flash i slicno

Ajde ako treba sto jos pojasniti pitaj
NITROS je offline   Reply With Quote