Citiraj:
Autor NITROS
Thoroughbred B
Ovako stoje stvari.
Imam Olympus E-3 i Olympus E-1 sa ZD 14-54, ZD 8mm fisheye, ZD 50mm macro i ZD 50-200.
Uglavnom. Olympus fotoaparati su dobri fotoaparati sa izvrsnim staklom, ali velicina senzora ih muci. Ako planiras se ikada baviti fotografijom profesionalno ili prelaziti na FF razmisli o Nikonu.
Evo ja sada imam jako puno opreme, ne racunam flasheve i ostalu opremu, ali sve si racunam i razmisljam o prelasku na Nikon D700 u buducnosti.
Moja preporuka ti je da dobro prevagnes prije kupovine.
Sto se tice E-3 ili E-30, ako ti treba tijelo koje ces moci zaliti vodom, fotkati po pljusku i snijegu i uz to koji put da te oblije val, E-3, ako ces fotkati normalno, za gust onda E-30.
Kolko vidim E-30 ima skoro sve isto kao E-3 pa tako mislim da je bolja kupnja. Jedino nisam siguran da li ima grip i kakav je po ergonomiji. Nisam ga imao u rukama.
Ako te jos sto tocno zanima, samo pitaj.
Sada kada sam pisao, nisam znao sto te tocno muci, pa ono nisam niti znao ti sto tocno napisati.
|
Našao sam u Austriji Olympus E3 + 12-60 (kod nas taj objektiv dodje 6200kn,dobio je TIPA award za najbolji profesionalni objektiv) za 1500 eura.Novo naravno...
Objektiv -
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1624483
A fotić je kod nas najjeftiniji 15000kn + taj objektiv.
Sve to mi je pomutilo misli...Recimo,savršena kombinacija bi mi bila E30 + taj objektiv.
Sve do trenutka kada sam naišao na tu ponudu za taj E3 s objektivom,100% je sigurno pala odluka na Nikon D90 + 18-105 VR za 950 eura...
S Olympusom E3,s obzirom na kvalitet objektiva koji ide uz njega,iduća investicija bi mi eventualno bio nekakav telephoto zoom,70-300mm npr za 500 eura i to je sve.Ali muči me to što ispada da je E30 bolji,barem po spec...
Blah,lud sam više.
P.S. Nemam nikakvih ambicija profesionalno se baviti fotografijom već samo za potrebe gušta i prvenstveno potrebe grafičkog dizajna.
Kada bi postojao E30 u kitu s 12-60 za te novce,jučer bi išao po to...čak je i šum relativno *OK* na E3/E30...iako nije mjerljiv s D90.
Kakav je 18-105 VR objektiv? Ako netko ima nekakvog iskustva s dotičnim...
Što se FF-a tiče,razmišljao sam i o njemu...(no ipak,recesija je

) puno je veća površina od four thirds ali ipak po meni ne čini toliku razliku u kvaliteti slike (barem ne za ono za što meni treba)...four thirds ima odličnu iskoristivost postojane površine...ali šum je primjetan...(zato sam rekao,meni ne igra ulogu,do ISO 1600)
Olympus radi stakla za medicinu,mikroskope itd ... pa ne sumnjam u kvalitetu,a svidja mi se takodjer što nema toliko objektiva kao kod Canona npr.,a opet,pokrili su sve potrebe.
P.S. Za Nikona,pošto nema stabilizaciju slike u tijelu,jel moram na svakom objektivu pazit da ima VR (Nikonov image stabilization) ili samo na zoom objektivima? Npr. na objektivima koji nemaju veliki zoom,jeli potreban VR? Ako je,onda je to pu*iona jer bi htio jednog Nikkor 50mm 1.8 (ili bi se rastegnuo za 1.4)...a ima i more drugih objektiva koji nemaju VR...