Tema: Raid 0
View Single Post
Staro 18.07.2004., 11:47   #12
dr.fiksi
doktor, trekkie, amd-ovac

dr.fiksi's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Originally posted by medo
ne, već na Promise, Highpoint, Silicon Image i slične, uključujući i tzv. RAID kontrolere u chipsetima. Zapamtite si jednom za svagda:

TO NISU HARDWARESKI RAID KONTROLERI

To su najobićniji IDE kontroleri koji funkciju RAIDa imaju u svom BIOSu. Drugim riječima, RAID obavlja CPU, a ne chip na tom kontroleru.

Inače, isprobavajući softraid pod linuxom (md i raidtools), te softraidom pod windozama, skužio sam da je to sretnije riješenje nego neki dodatni kontroler u kompu jer zauzeće procesora ne naraste skoro ništa, a radi mnogo bolje od dodatnih kontrolera. A i ako sistem crkne stvar će raditi u drugom kompu, dok u slučaju crkavanja dodatnog kontrolera stvar radi samo na istom ili vrlo sličnom drugom kontroleru. A još ako je na matičnoj ploči, ajme nesreće.

Mislim da je najbolji izvor informacija dokumentacija linux kernela. Kao dokaz vam može poslužiti i to da se iz Linuxa može pojedinim diskovima unutar "RAID" polja prostupiti direktno kao da su solo diskovi, dok se na pravim hardwareskim kontrolerima to ne može.
Hm, ja sam složio jedna SATA raid 2x 120gb seagate, radi odlično!
Ne samo brzo, već i fluidno i bez nekog štekanja.

1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w...
2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w...
3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb...
-->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga

dr.fiksi je offline   Reply With Quote