Daklem, nakon 3 mjeseca korištenja svog glodavca, odlučio sam napraviti koliko toliko kratki review dotičnog, čisto radi preporuke drugima...
Radi se o
Logitech VX Revolution™ glodavcu
pa malo o mišu:
Specifikacije
Bežični RF miš
Laser Technologija
2.4GHz Micro-Receiver
MicroGear™ Scroll Wheel
Hyper-fast Scrolling
AA baterija
Lampica - indikator stanja baterije
Dimenzije 105x62x41mm
težina 0.1kg
Zahtjevi:
- Windows® XP,
- Windows Vista™
- Mac® OSX 10.3.9 - 10.4.7*
- USB port
- CD-ROM drive
Sadržaj:
- Logitech® VX™ Revolution Cordless Laser Mouse Notebook,
- 2.4 GHz micro-receiver,
- Logitech® SetPoint™ software CD,
- AA Battery,
- User's guide
Jamstvo 36 mjeseci
Općenito o mišu (izgled, dojmovi itd)
Miš je ergonomski oblikovan što mu, osim dobrog ležanja u ruci, daje malo futuristički izgled. Nažalost, radi te iste ergonomije miš je limitiran da ga mogu koristiti samo dešnjaci - udubina za palac i back - forward tipke su tako smještene da ljevaci ne mogu ni normalno primiti miša, a kamoli raditi s njime (isprobano na sestri i frendu)
Miš se napaja preko 1 AA baterije (Logitech je dovoljno ljubazan da u paket ubaci i jednu Duracell bateriju), što je pozitivno jer omogućava mišonji da bude lakši od ostalih Logitech wireless modela... Reklamiraju ga kao čudo tehnike koje traje do 4 mjeseca na 1 bateriji, što, znajući ostale Logitech modele na kojima sam mijenjao baterije cce 2 puta mjesečno, nisam povjerovao, ali sam se ugodno iznenadio... Uz korištenje od
barem 12h dnevno (prenosim ga s posla doma i obrnuto) baterija mi je izdržala 8 tjedana rada, što nije ni blizu reklamiranih 4 mjeseca, ali nije ni loše...
Makar je miš bio koncipiran kao miš za prijenosnike, relativno je velik, makar mene to nije smetalo prilikom prenošenja. Sam reciever se sprema u tijelo miša što olakšava prenošenje, a istovermeno gasi miša što mu produžuje vijek trajanja baterije.
Jedna zamjerka Logitech-u je što je VX revolution jedan od rijetkih notebook mišonja za koje Logitech nema predviđen carry bag, što bi meni bilo korisno
Samo puštanje miša u pogon je bilo izrazito lako - ušteka se USB reciever u komp, strpi se (ovisno o brzini kompa) par sekundi i miš radi, i to u paraleli sa Logitech Cordless optical mouse-om (mojoj boljoj polovici revolution izgleda prerevolucionarno i nikako joj se ne sviđa pa koristi stari miš

). Za napredne opcije čitaj dalje...
Tipke na mišu (3 standardne tipke (LMB, MMB i RMB) + 2 bočne (Back-Forward) + search + Zoom slider (+/-) + horizontal left-right scroll + vertical scroll) su tako pozicionirane da uz minimalni pomak prsta mogu izvršiti zadanu im funkciju (o kojima ću malo kasnije)
Miš je izrazito precizan i reagira na najmanji pokret, budući da je laserski a ne optički moguće ga je bez vidljivih promjena u radu koristiti na gotovo svim površinama (uključujući i prozirne površine tipa staklo, plastika, kutija od cd-a i slično - ne pitajte zašto sam pobogu isprobavao miša na kutiji od cd-a

)
U svakom slučaju, prvi dojmovi su bili i više nego pozitivni...
A sad malo o mogućnostima miša unutar normalnog rada i malo naprednijeg rada na kompjuteru:
Normalan rad mišem na kompjuteru podrazumijeva korištenje njegovih osnovnih mogućnosti, odnosno 3 standardne tipke miša, Back - Forward tipke (korisno za surfanje po internetu, ali isto tako funkcioniraju u windows exploreru), Search tipka (korisno - selektira se text i pritiskom na search tipku pokreće se predefinirana internet tražilica (google, yahoo, wikipedia, answers.com itd...) Zoom +/- slider, horizontal scroll (guranjem scroll kotačića lijevo ili desno), te 2 moda vertikalnog scrolla: MicroGear Scroll Wheel ima opciju Click-to-Click scrolling i Hyper-fast Scrolling. Click-to-Click Scrolling: standardni scroll na većini Logitech miševa, sa karakterističnim zvukom (makar je dosta tiši i lakše za scrollati u usporedbi sa Cordless Desktop optical mišem).
Do Hyper-fast Scrolling dolazi se tako da se sa donje strane miša prebaci MicroGear Switch sa "nazubljenog" na "glatko" (slika 3). U tom modu kotačić se ponaša kao da nema gotovo nikakvih otpora i da se može vrtiti u nedogled. Taj mode je predviđen za listanje velikih dokumenata, dugih web stranica, nepreglednih komentara, AutoCAD-u za zoom in/out i slično, i moram priznati, dobro dodje...
Napredno podešavanje miša dobije se instalacijom Setpoint software-a, što u kombinaciji sa
rlowens-ovim uberOptions-ima otvara (meni dosad) neviđene mogućnosti podešavanja jednog miša. (slika 4 i 5)
Uz činjenicu da ima gore nabrojanih 5 tipki, 1 slider i 2 scrolla, to se preko Setpointa pretvara u 8 različitih, u potpunosti programibilnih tipki. (LMB i RMB se ne mogu mijenjati)
Svaka tipka može imati drugačiju funkciju u određenom programu. Npr na slici 5 se vidi da sam za ProE postavio da mi forward tipka na mišu zamjenjuje Shift tipku na tipkovnici.
Podešavanje tipki na različite funkcije nije ništa novo u svijetu miševa, ali samo količina tipki na ovom mišu sa kombinacijom podešavanja za svaki program posebno daje mišu veliki i široki spektar mogućnosti, pogotovo u programima gdje se zahtjeva kombinacija rada miš+tipkovnica pa programibilne tipke na mišu mogu donekle zamijeniti tipkovnicu u najčešće korištenim komandama.
Zaključak:
Nakon 3 mjeseca korištenja i svakodnevnog seljakanja miša između 2 računala, još uvijek tražim neku veću zamjerku na miša. Ugodan je i na oko i na ruku, precizan, lagan, i nakon malo prilagodbe na raspored tipki i korištenje istih - nezamjenjiv. Naravno, to je samo moje skromno mišljenje.
Dajem mu

Može ga se nabaviti :
http://tinyurl.com/VXrevolution