Wide gamut monitori mogu prikazati veci opseg boja nego sRGB monitori i samim tim su superiorniji. Medjutim problem je u tome sto je 99% stvari radjeno u sRGB kolornom sistemu od fotki, igara pa do samih windowsa. Tako da wide gamut monitor, ako nema informaciju o kojem se color sistemu radi, prikazivat ce "pogresno" boje. Boje nece biti pogresne u smislu da plavu prikaze crveno ili nesto slicno

, ali ce neke boje biti prenaglasene (zelena i crvena) ili oversatururane. Evo na ovoj slici vidis koliko veci opseg imaju wide gamut monitori u odnosu na sRGB i koliko vise idu u zeleno i crveno podrucje
http://dba.med.sc.edu/price/irf/Adob...ges/gamuts.jpg.
Ali ako monitor kalibriras ili koristis jedan od vec postojecih profila (kao onaj na tft central-u), a zatim ga importujes u aplikaciju koja ga uzima u obzir kao sto je photoshop ili firefox onda ces dobiti fotke prikazane ispravno u sRGB sistemu. Kao sto rekoh prije wide gamut je tehnicki superiorniji od sRGB monitora ali je problem u razlicitim sistemima i nepoklapanju istih. Windowsi 7 donose podrsku za wide gamut tako da ce sav sadrzaj koji je u sRGB biti ispravno prikazan na wide gamut monitorima!
Ja sam zadovoljan monitorom, prije sam imao tn samsunga tako da mi je ovo preporod.

. Inace sam na winxp, a ozbiljno razmisljam imati win7 betu kao drugi sistem samo za rad sa fotkama

.