a zaprave ne kuzim tehnicke servise.
do prije 5 godina smo imali kadeta D liniju (kocka, ne jaje ili kadu, prednji pogon), auto kakav bi danas imao novi, da mogu. moj prvi auto na kojem sam se ucio voziti, a to je: masina je prevrtila 523 i nesto tisuce kilometara, kocnice su kocile kako treba tek kad je brzina 40km/h ili manja, rucna je bila za ukras doslovce, naprijed univerzalke stare 7-8 godina ali opet bolje od plastificiranih ispucalih 6 godina stajalih u garazi zimskih iza, trosio je litru ulja na 1000km, cok mu nije radio - vuces onu "sipku" auto mrtav ladan ko' da nist ne radis, neke zice su bile polemljene po masini (kupljen polovan iz svicarske 96-97), razvodna kapa je isto imala nekako otvorene zice pa kad je vlaga ili kad se zalije masina sa lokvom vode - turiraj da se ne ugasi, zadnji blatobrani mu prohrdali po 5 put, falio mu je prvi auspuh (inace tvornicki su na toj liniji 3 auspuha), nekad se nisu palila lijeva straznja signalizacija jer je ocito negdje struju gubio, pustao je vodu sa suvozaceve strane, bravica na volanu si mogao okrenuti sa stapicem od sladoleda i upaliti auto, mogao si kljuc izvuci iz brave tijekom voznje bez okretanja prema gasenju i nebi se nista dogodilo - sve normalno dalje nastavi raditi, pred penziju je i automat poceo svako malo zakazati pa je bilo naguravanja ili lupanja sa 20-tkom dok ne sjedne zica na zicu, par mjeseci se vozio na tri klipa (treca lula nije bacala iskru, upala milimetar i pol preduboko), volan imao poprilicno lufta, nikad nije vidio balans guma/spur, morao si ga doslovce gaziti da se digne temperatura masine (po zimi se smrzavali jer ga ne mozes gaziti), ja mu slucajno odvalio desnu stranu prednjeg blatobrana gdje se spaja na pod u jednom idiotskom jarku, stari pobrao onaj veliki kontejner za papir kad je isao u rikverc i udubio fest zadnji branik (izgovor je bio - mrak je

)............ i jos masa stvari na koje sam zaboravio jer je auto otisao staro za novo prije 5 godina (1000 jura manja cijena novog

).
sad, kako je on prolazio tehnicki? pojma nemam. tada nisu eko testovi bili strogi kao danas, a i sama masina je radena za euro3 norme (mislim), tako da je obavezno padao na skoro pola. kad vidim na akcentu kako to sve lijepo radi na tehnickom, svaki put mi upitnici letaju nad glavom kako kadeta nisu srusili niti jednom. jer ne da nije zadovoljavao tehnicku ispravnost vozila, nego je trebao na generalku svega na kvadrat.
*samo da napomenem kako nije nikad tutnuto nista u dzep onog koji pregledava na tehnickom.
al' sta je, taj kadet je bio auto kojeg smo svi zavolili, i obitelj i frendovi, stari ga je cak poljubio kad smo ga predavali na deponiju. sto ne mogu reci za sadasnjeg akcenta jer nije to to, nikakvu dusu nema. jos kad je u kadetu bila crvena 98-ica, do 150km/h je rijetko rijetko koji auto te klase i te snage (73 konja) mu mogao ista, bez obzira na godinu proizvodnje. 830 kila mislim da je imao......ultra japansko neprezaljena plava.