View Single Post
Staro 18.02.2009., 02:40   #1358
mirmac
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
Pomoć za napajanje i kućište

Prvo bok Već neko vrijeme čitam ovaj forum ali se nisam imao potrebe javiti sve do sada, naime razlog je vrlo prozaičan - treba kupiti novi komp Ovako, kod početne varijante je sve bilo jasno pa i cijena od cca. 6200 kn ali budući da je buđet pao moralo se promijeniti pa je sada oko 4200 kn. Kao što rekoh treba mi mala pomoć oko samog napajanja i kućišta pa bi bio red da prvo nabrojim komponente za koje sam se odlučio i što sa njima. Dakle :

MBO će biti 790gx/SB 750, navjerovatnije biostar ili gigabyte
Proc AMD 7750 Kuma Black Edition
2x1 GB RAM G.Skill DDR2 800(najvjerovatnije 800,sumnjam više)
HDD Western Digital 250 GB
VGA XFX HD 4830
DVD pržilica. nebitno koja

Trebam reći i da je monitor tu već. LG 19'', stari HDD isto ide gore i još DVD.
Također hoću napomenuti da poslije se na ovo sve još DODAJE ( poslije kad kapne još koja kuna ) još jedna VGA XFX HD 4830 u ubacuju se u Crossfire. Isto se mijenja i RAM u 2x2 Gb kit ili još samo utaknuti još jedan 2x1 GB kit. I sve će se malo OC, bez posebnog prčkanja, na samoj grafičkoj i procu ACC alatom i Atijevim. Također i biostarka ima one opcije v6,v8 i v12. Znači da ponovim, ide još jedna grafička , RAMi i OC. Poslije i AMD Quad. Zabpravio, i cooler na procesor.

SAda dolazimo konačno do onog dijela do kojeg mi treba pomoć

Ajmo prvo kućište, ipak to sve treba negdje i staviti
Opcije su 2, prvenstveno jer mislim da su best buy i imaju odlične ''cake'' a i nisu preskupa (kao što rekoh proračun ) 1. opcija je Cooler Master Centurion 5 a 2. Chieftec CB-01 B. Kod oba mi se sviđa što imaju mrežice i one spužvice za prašinu. Oba imaju po 2 USB porat naprije, jackove za sluhe i mic te firewire. Prednost kod Chiefteca je da su na vrhu dok su na CM dole, mada bih sa tim mogao živjeti Najviše me muči zagrijavanje samog sustava unutar kućišta kad se to sve natrpa budući da se ove 2 grafe same po sebi više zagrijavaju i loču struju. Ono što me muči kod CM 5 je da neki kažu da je fluktuacija zraka dobra ali da je 80 mm ventilator premali (onaj sa prednje strane) premali da bi to uspješno hladio te da bi bilo dobro da ima mjesta za coolere sa strane koje CM 5 nema. Bitno i koliko ? Sa druge strane ima 120mm ispušni cooler sa zadnje strane koji taj vrući zrak odvodi van. Na Chieftecu to (uz svu dobru volju i višesatno kopanje po netu) nisam uspio vidjeti taj ventilator (zadnji) ali ima 2 sa strane. CM kućište dolazi sa ugrađenim ventovima dok Chieftec ne.
E sada me zanima po vašem mišljenju koje bi bilo bolje, jer nekako smatram da je taj zadnji ventilator jako bitan da ispuhuje vrući zrak van. Pomoć.
Nekako naginjem CM5 jer mislim da bi se to moglo riješiti sa promjenom prednjeg malo jačeg ventilatora i ventilatora unutar samog kućišta koje ima u Linksu. Opet moram ponoviti , nekako mi se čini da je taj zadnji vent jako bitam za odvođenje vrućeg zraka van. Mada su same g. kartice oklopljenje i imaju svoje ventilatore.
Našao sam i još jedno riješenje, Cooler Master 590 koji ima ugrađen prednji vent 120 mm , zadnji 120 mm i 2 mjesta za ventove sa strana ali i dođe kojih 300 kn više - opet onaj buđet pa sam malo nesklon tome je jer to više od pola love za napajanje. Pa ako mislite da bi kućiste CM 5 moglo to podnijeti ne bih davao 300 kn više bezveze

Sada problem 2. napajanje Prvo da napomenem neka gornja granica bi bila oko 500 kn, ne bih kupio neko zadnje sr... ali ne bih ni davao 1000 kn za nešto precijenjeno ako ovo od 500 kn obavlja isti posao I da, nemojte smetnuti sa uma da napajanje mora biti SLi/Crossire ready za ovu drugu 4830. Također ne da mi ga se mijenjati za godinu i pol , mora biti što bi ameri rekli future proof
Išao sam prvo iskalkulirati koliko bi to potrošnje bilo sa svim na max loadu i ubacio sam i varijablu potrošnje samog napajanja, jer nakon par godina gubi svojstva. Po extremu ispada oko 650 W po umjernijim testovima oko 380, 400 W. Također sam vidio na 1. stranici Spacemasterov post sa linkom na sxt di slična konfa troši 695W (pod čudesima kojim su ga opteretili). Tako da bih ipak htio imati malo lufta da ne bi bilo, od par watta viška glava ne boli
Neki će reći i smatrati da mi toliko nije potrebno ali bi rađe bio na safe side jer je razlika oko kojih 100 kn pa bi rađe kupio jače napajanje i ne brinuo
Surfao sam netom danima , gledao efikasnost, postotak i sve ostale gluposti. Također i izlaz sa 12V raila. I nekako mi se nametnulo Chieftec CFT-700-14CS iz turbo serije. Po nekim siteovima ima 56 A sa railova, 672 W prave snage ima 140 mm ventilator - pomogao bi onom hlađenju cijelog sustava Cijena također prihvatljiva, 550 kn u Hg spotu. Našao sam i da je Antec trio power 550 W isto dovoljno , cijena 600 kn. Tako da ni sam ne znam, nekako naginjem Chiefu ipak. Thermaltake je isto tu negdje, Tough Power 600 W ali 700 kn. Gledao sa i u Fenixu onu su stavili Cm 600W u malo jaču konfu i daju garanciju 3 god na to
Nekako sam se pogubio u odnosu cijene, watti i budućnosti stavljanja stvari u taj komp pa više ni sam ne znam . Zato pomoć. Htio bih biti siguran a i ostaviti koju kunu ako je moguće Da, umalo da zaboravim, I MTBF sam gledao, svi su tu oko 100000 sati ali nemaju svi istu učinkovitost, recimo CM ima 70% efficiency a Chief 84 %. Opet treba to sve napojiti, pogotovo OC proc i one 2 oklopljene 4830-ice sa svojim ventilatorima.

To bi bilo ukratko to Znam da nije ukratko ali sam htio što bolje pojasniti svoje svojbe da ne ostavljam 100 postova. rekapitulacija, kućište - hlađenje bitna stavka i napajanje ono što muči sve uz SLi dodatak.

Unaprijed zahvaljujem na sugestijama i osvrtima.

Zadnje izmijenjeno od: mirmac. 18.02.2009. u 03:32.
mirmac je offline