Citiraj:
Autor Grofaz
Kolko ja vidim prenaponska zaštita je ono što bi priprosti puk nazvao produžni kabel. Ne?
Dok UPS dobiš kad u to još uvališ i bateriju?
Imajte razumjevanja, fakat niš o tome ne znam.
Što meni onda uopće treba da se otklone te "oscilacije u naponu".
|
Produžna letva nije isto što i letva sa prenaponskom zaštitom. Ova druga im poseban sklop koji u će u slučaju naponskih pikova ili prevelike struje viškove odvesti u zemlju ili će pregoriti interni osigurač te tako spasiti tvoj uređaj i spriječiti eventualni požar. Obično imaju i sklop za otklanjanje EMI/RFI smetnji.
Običnu letvu boli briga kakva je struja i napon sve dok se ne rastopi. Na žalost kad se desi ovakva havarija neće ti pomoći garancija osima ako nemaš "dobrog prijatelja na servisu". Inače kod nas su dosta velike oscilacije u naponu i tu ti prenaponska neće pomoći već UPS koji bi trebao "peglati" napon, a nisam baš siguran da to ovi jeftini rade.
PS
Ako se govori o ocilacijama napona misli se na to da on "šeta" u rasponu od nekih 200V(pa i niže ako si jako daleko od trafo stanice ili je ljeto pa klime rade) do 250V(kao kod mene koji sam blizu trafostanice). Kod ovakvih oscilacija nema neke koristi od prenaponske zaštite. Kad govorimo o pikovima od kojih štiti prenaponska zaštita mislimo na daleko veće napone od normalnih(300V pa na više). Ja bih na tvom mjestu nabavio ono što po naški zovu "stabilizator". To je onaj teški komad na koga su se prikapčali TV-i jako davno. UPS koji štiti od oscilacija je preskup ali ako ćeš na njega priključiti i druge stvari(TV, komp) vrijedi o tome razmisliti. Inače noviji uređaji trebali bi biti manje osjetljivi na naponske promjene. S druge strane sve je to Kina...