Koliko sam skuzio trebaju bit ispunjeni slijedeci (pred)uvjeti (npr. u IOmetru) da bi se replicirala ova anomalija:
TRS:
512B block size,
Random/Sequential distribucija:
100% Random,
Read/Write distribucija:
80% Read 20% Write,
Outstanding IOPS:
4 per target
Run Time:
>15 min
Prema objasnjenju iz Intela, prilikom normalnog "Client" koristenja (Sequential Read, uz relativno mali "Queue Depth", te unutar kraceg perioda <2 min) ne dolazi do ovakvih problema, vec samo ako je u pitanju Random "promet" na nekoliko desetaka minuta uz multitask djeloavanje (velik "Queue Depth") preko cijelog SSD kapaciteta.
Isprobat cu ovu teoriju kad dobijem priliku, pa cemo vidjet tko tu koga ...
EDIT #1:
Ista anomalija se pojavljuje i na Fusion-ovim proizvodima, a cini mi se da niti ostali nisu toga postedjeni.
Premda u realnom "Home Enviroment" slucaju do ovakvih problema ne bi trebalo dolaziti, jer ipak korisnici uglavnom nemaju doma izuzetno IOPS zahtjevne Server aplikacije odnosno ogromne baze podataka sa izrazito frekventnim i konstantnim pristupom.
EDIT #2:
Kada vec pricamo o Outstanding IOPs brojci unutar IOmeter aplikacije, moram naglasiti jednu vaznu polu-istinu koja kruzi pcekspertom.
Dakle prilikom pokretanja aplikacije kao sto je npr.
calculator.exe u Win okruzenju, opterecenje je istovjetno ~4 Outstanding IOPs per target ... dok se recimo kod obavljanja zahtjevnijh radnji na diskovnom prostoru ova brojka krece izmedju 30-50 IOPs-a.
Iznimno zahtjevnim radnjama se smatra situacija pri kojoj se ova "karakteristika" priblizava brojci od 100 Outstanding IOPs (npr. defragmentacija diska).
EDIT #3:
@Stil: Isprobao sam desetak razlicitih setup-a na svojim RAM diskovima pri kojima se izniman naglasak stavlja na multitasked "Queue Depth" i ispada da stvarno ima istine u ovoj prici.
Dakle prilikom ukljucivanja vise "Workera", te uz dodatak 100+ Outstanding IOPs-a, nakon odredjenog vremena dolazi do pada performansi diskovnog podsustava (povecanje Access Time specifikacije, te smanjeni broj ukupnih ulazno/izlaznih operacija).
Hmmm ... dakle ipak SSD tehnologija jos uvijek nije na toj razini da bi se moglo razmisljati o profesionalnoj uporabi, barem sve dok se ne promijeni (unaprijedi) princip provjere LBA informacija.