Citiraj:
Autor Bulma
Ako je bitno on-the-fly prosirenje kapaciteta (za kucnu namjenu) postoji Windows Home Server (baza mu je Win2003). Koristim ga vec jedno godinu dana i prilicno sam zadovoljan. Ne koristi RAID nego nekakvu novu microsoftovu izmisljotinu. Imam samo dva diska pa neznam kakve su mu performanse citanja/zapisivanja kod velikog broja diskova, ali s ova dva radi 60+MB/sec. Na netu ima ljudi koji imaju i preko 20 diskova spojenih na to i radi im ok.
|
Vidim da se sve češće spominje Windows Home Server i njegova Drive Extender tehnologija, pa sam išao pogledati o čemu se radi. Daklem to nije RAID tehnologija već se radi o replikaciji datoteka - znači (ukoliko drugačije ne specificiramo) sve datoteke koje stavimo na Windows Home Server sustav jednostavno kopira na dvije lokacije (na različitim diskovima). Pri tome putem simboličkih link datoteka zadržava jedinstveni name space i to je sve. Ili drugim riječima nema ubrzanja u pristupu podacima (brzina pristupa ovisi o brzini diska na kojem se file nalazi), a koristan prostor priključenih diskova je duplo manji od njihova kapaciteta (kao mirror tj. RAID1)

Za one koji žele znati više:
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en