View Single Post
Staro 30.01.2009., 23:32   #4
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Zapravo je vrlo jednostavno. Klima uređaji su poznati i priznati kao najpoznatiji i najpriznatiji ubojice hard diskova. Kada u prostoriji rade klime, onda je i hladnije disku. Ali i razne električne grijalice rade isto.

Jedan od ubojica su i oni ventilatori koji se kupe u lokalnom shopu i prikelje na diskove odozdola ili sa strane. Ljudi griješe kada misle kako rade dobru stvar disku. Naime, bilo kakav motor u blizini bilo kakvog uređaja ima nekakav utjecaj na njegov rad. Za probu, približite ventilator radio uređaju pa ćete ćuti kako to zvuči. A diskovi su jako osjetljivi.

To su ti hladni uređaji koji crkavaju brže. Ne zbog svog hladnog rada, nego zbog uređaja koji bi ih trebali hladiti.

Nakon nekog vremena, već debelo okrnjena populacija hladnih diskova biva sve manje izložena crkavanju. U tu grupaciju spadaju diskovi koji su hlađeni na pravilan način i gdje se netko potrudio razmisliti kako odvojiti izvore napajanja klima uređeja od napajanja kompjutera i sl. Na primjer, serverske sobe ili komp ko moj koji ima odvojeno napajanje diskova i ventilatora.

Ali najgluplji i najpodmukliji ubojica diskova je fragmentacija i defragmentacija. Niti jedno od toga nije baš zdravo za diskove.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote