E hvala puno hot...jel ovo šta mi predlažeš ima veze sa postom koji je jedan cijenjeni gospodin napisa prije nekog vremena na ovom topicu ( ne znam ništa o kompjuterima ali mi kolega zna pa ću njemu uvalit posao ako se o tome radi ) :
E ovak ljudi. Danas mi je krepao BIOS, izgleda da je to dosta common problem sa v3114 kada ga hibernateate. Ugasio ga na hibernate i vise se nije htio dignuti BIOS. Samo je crni ekran stajao i nula bodova. Sreca pa je kolega sa faksa koji ima AAO znao za to pa pomogao :-). Uglavnom, ako vam se to desi, nije panika, a da se ne bi gubili evo malog tutorialcica:
Samo u slucaju da vam bios krepa:
Sa acerovih stranica skinite v3304 BIOS, i skinite
ovo. Sa ovim drugim slozite bootabilni usb stick. Samo u distribution opciji odaberite FreeDos 1.0, odaberite USB drive letter i OK. Kad zavrsi exit i extractajte bios zip koji ste skinuli direktno na stick.
Obavezno renameajte *.fd fajl u ZG5IA32.FD
Dakle sve velikim slovima jer inace nece raditi. Provjereno :-).
Ubacite stick u AAO i ovak:
Mora biti ustekan na struju.
Prije nego upalite drzite FN + ESC, i tek onda power button, nakon cca 5 sekundi prestanite drzati FN i ESC, tada bi power button trebao poceti blinkati, nakon toga opet power button i onda bi on svoje trebao obaviti.
E, sad, meni je nest glumio i fakat ne znam sto sam tocno napravio, no isprobavao sam neke kombinacije ovog gore :-). Meni je odmah poceo blinkati kad bi stisnuo power button (definitivno prije toga drzati FN + ESC) i prestao kad bi pustio. E sad, mislim da sam drzao dobrih 10 sekundi, pustio par sekundi i ponovo stisnuo power button i tek onda je flashao. Probajte pa vidite, nemate sto izgubiti ako vam se vec sjebalo. Meni nije flashalo na novi bios, ali se uspio stari dignuti.
Ovaj dio je bio za worst case scenario, kad vam vec kihne bios. Ja vam preporucujem da definitivno stavite novi bios jos sad kad sve radi. Ironije li, to mi je kolega s faksa spomenuo na forumu 10 minuta prije nego je moj kihnuo, i mislio sam si onda, ma dobro, budem ga vec jedan vikend kad uhvatim vremena. Sad morao prisilno :-). Uglavnom, stavljanje novog biosa kad jos sve radi inace nije neka mudrost.
Standardno flashanje BIOS-a:
Ponovite iste korake za pripremanje usb sticka kao gore, s time da ne morate *.fd fajl rinejmati u velika slova. Samo ostavite kak je. Ubacite stick u AAO, kad se pocne dizati F12 za boot meni, odaberite USB. Ostavite ga da odbroji onih 10 sekundi i kad udje u meni, odaberite 5, dakle onaj zadnji Live CD. Imate DOS, sad bi morali naci usb drive metodom pokusaja i pogresaka, meni je bio na B: Skuzit cete koji je kad vidite da vam naredba dir izlista poznate fajlove :-). Uglavnom, pokrenite samo onaj jedini bat file koji je gore i to je to. On ce svoje obaviti, resetirati se i imate novi bios.
Sretno.