25.01.2009., 14:31
|
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Autor franina
Nisam uspio posve jasno shvatiti što to točno znači redundancija u navedenom primjeru, ali stvar je u tome što želim imati maksimalnu pouzdanost za sve podatke koje imam na hardu, a koliko sam shvatio RAID 1 mi omogućava da sve podatke imam duplo. No nisu mi svi podaci jednako bitni, pa u tom slučaju što mi predlažeš, kako da osim ovog prethodnog načina dobijem tu razinu pouzdanosti. da li ima neki jednostavni način da se jedna particija na jednom disku redovito backupira ili radi nekakav mirroring s jednakom particijom na drugom disku (i naprimjer da neki program na toj-tim particijama vodi indexing tj. popisivanje sadržaja ostalih diskova na kojima će vjerojatno biti muzika i filmovi pa mi je smao bitno da znam što sma imao kako bih to mogao poslije opte pribaviti)?
|
Redundancija znači dostupnost u bilo kojem trenutku, a to je najviše bitno kod servera koji služe na desetke, stotine ili tisuće ljudi. Ako jedan disk prestane raditi, ostane drugi, treći,... na kojem mogu raditi i to zahvaljujući RAID-u 1, a bolji kontroleri nakon zamjene diska rade rebuild podataka bez ikakvog resetiranja ili isključivanja sustava.
RAID 1 nije backup zbog više razloga. Recimo, pregori napajanje, pošalje slučajno veći napon i odoše oba diska. Dalje, dogodi se havarija s virusima ili drugim štetočinama, obrišu ti podatke s jednog diska, ode i s drugog. Isto tako, ako slučajno obrišeš (ili netko drugi ti obriše) nešto od podataka, opet ostaješ bez njih i na drugom disku. Razumiješ?
|
|
|