View Single Post
Staro 21.01.2009., 11:52   #1026
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Kužim što želiš reći, ali nema on veliku zaradu da bi mogao tako poslovati. Recimo dođe netko sa pokvarenom 3870x2 koju je platio 3000kn, i sada takve više nema i kaj bi on trebao dati 4870x2 u zamjenu? Jbg, dati će onu koju može isposlovati od firme od koje on kupuje, bila ona 4870 ili nešto drugo...jer to ne ovisi o njemu.
propuštate poantu; trgovini nije bitan artikal niti njegove performanse. sa druge strane, to je bitno kupcu.

prvo: ako se artikal pokvari u garantnom roku i garancija je priznata, artikal treba biti zamijenjen istim, eventualno boljim ili sličnim ako se kupac sa time složi. e sada, dokle god trgovac dobije isti artikal od uvoznika nema problema, on nastaje jedino ako uvoznik počne muljati i pokuša zamijeniti artikal na neki drugi način, tj. slabijim ili drugim, nebitno... tu neka se trgovac izbori za svoja prava kod uvoznika i to nisu stari koje treba kupac znati.

drugo: artikal je prodan za xxx novaca i trgovac je zaradio yyy novaca. nakon godinu dana artikla više nema u ponudi i kupac ima pravo zamijeniti pokvareni artikal za istih xxx novaca ili ako kupac pristane za neki proizvod(e) u visini tih xxx novaca. trgovac tu nije oštećen jer njemu još uvijek ostaje yyy zarada i nitko mu je ne dira. to što trgovac ima problema sa uvoznikom se ne tiče kupca i neka trgovac bira uvoznika koji će mu refundirati xxx novaca koje je kupac odnio iz trgovine.

i ja do nedavno nisam bio upoznat sa svojim pravima kao kupac i priznajem da sam pristao na "zadnju cijenu iz cjenika" u linksu, ali sam siguran da nikada više neću pristati na to tako lako, ili bez inspektorata.

najbitnija stvar je koliko se novaca potrošilo kod trgovca i točan naziv artikla, ništa drugo.
mymoon je offline   Reply With Quote