Uf, ne bih najradije postao ovo - ali moram... A da ne otvaram i novu temu i postavim pitanje koje je vec X-puta vjerovatno postavljeno, ovdje cu....
Naime, frend je kupio novi komp - a među ostalim komponentama je i ovaj HDD. I sada su mu iz VeMil-a dopeljali to kuci i naplatili jos sklapanje komponenata i on pokusava instalirat Windowse. Javlja mu onaj "Disk Boot failure-insert system disk and press enter". Znam da se meni par puta to znalo dogoditi, ali sam preštekao kablove i jumpere i podesio si kako želim Master i Slave i manje više uvijek došao do riješenja.
E sad, problem je jer frend i ja nismo u istom gradu, a sve što mogu jeste ovako telefonski ili online pripomoć. Poslao mi je skrinšot biosa, rekao sam mu da naredi kod boot device prvi cdrom pa hdd. A kod ovog dijela sa slave i master, ovi u vemilu su mu spojili jedan DVDROM na Prvi IDE Master, HDD je spojen na drugi IDE Slave, a drugi DVDROM je spojen na treci IDE Slave. Prepoznaje mu uredno tu taj tip HDD-a. Pokusao je instalirati i WinXp i Vistu, ali uvijek istu stvar javlja. Ne znam jel u BIOS-u treba još šta "
naštelit" da se boota kako treba ili? CDeji su ispravni, ja mu ostavio prije par mjeseci. Jedino sto ne bi jeste da on otvara komp koji je vjerovatno sa naljepnicom pod garancijom, a još je i tudum za to, tak da ako se moze jos ovako nesto "softverski" bilo bi super.
Svaki savijet/prijedlog je dobro dosao...
Inače konfiguracija je ovako nešto:
MB Gigabyte EP31-DS3L, s775
Powercolor Radeon HD4350, PCIE
DDR2 4GB (2x2GB kit) PC6400 (800MHz)
Intel Core 2 Duo E8400 BOX, 2×3.0GH
HDD Seagate ST3500320AS, 500 GB 32MB, S-ATA300
DVD+RW/-RW/RAM LG GSA-H55L, Dual Layer
DVD+RW/-RW/RAM LG Dual Layer, SATA, 18x, bulk
+ monitor i ostale stvari...