Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 14.01.2009., 07:36   #1912
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Evo imam i ja par pitanja. Uglavnom obozavam muziku i uzivam u njoj ali definitivno se nebih nazvao audiofilom ali svakako to volim, itako.
Uglavnom nikad nisam imao prilike pricat s nekim tko se malo vise kuzi u to pa imam jedno pitanje.

Prije sam imao dosta sistema. Nista ekstra vecinom neki zvucnici tipa pajoner, sony, yamaha, denon u kombinaciji s nekim oldschool stereo pojacalima tipa Technics su-v505 o kojem nema nikakvih informacija na netu.
Nemam gdje u sobu strpat sistem a i nije bas akusticna soba pa sad imam Z5500 i neznam sto da mislim o njima. Na nekim pjesmama me zadivljuju i naprosto nevjerujem da zvucnici od 2500 kn, kojima su jos ktome jako cudan 2way gdje jedan zvucnik svira visoke i srednje tonove a duboki su odvojeni, te su jos ktome u plasticnim kutijama hehe. Na svim pjesmama je zvuk topao, bass mekan (ali neprecizan i nedinamican), zvuk je ugodno slusat i 99% ljudi ce bit impresionirano nakon slusanja ako ne kvalitetom onda odigram na kartu glasnoce hehe.

Dok na nekim pjesmama mi tolko loše zvuče da mi dode zao kaj sam ih kupio. Neznam dal ja to sebi umisljam il je to stvarno tako. Uglavnom moje misljenje je da je greska to sto su visoki i srednji na istom driveru. Evo recimo kad slusam pjesmu u kojoj je u vecini pjesme prisutan neki vocal koji bi trebao biti malo glasniji i dosta izrazen a muzika nekako u pozadi. I sad recimo u muzici se pojavljuju bubnjevi. Svaki udarac bubnja kao da uguši vocal i izbije iznad njega. Jednostavno kao da zvunik nemoze odsvirat obadva tona istovremeno i onda obadva zamulja.
Druga stvar je da mi bas opce nije dinamican i nema dovoljan kick u pjesmama koje nemaju duboke basove nego kickove, dok su duboki itako itako preizrazeni pa bass drzim na dvije crtice. Bas me zanima kako bi izgledala frekv. karak ovih zvucnika da neko moze kvalitetno snimit. S dvije ogromne rupe i krajem na 16 Khz.
Slusam ih u jako maloj sobi s jako losim raporedom ali kad su bili u prostoriji cca 25-30 kvadrata s dosta visokim stropom i jako dobrim rasporedom jos manje mi se svidalo jer su izgubili tolko na glasnoci da se nije moglo slusat. U ovoj manjoj sobi slusam muziku na 35% dok je u drugoj prostoriji za istu glasnoču potrebno 65-75% na cemu zvucnici vec tolko loše zvuče da su eventualno za gledanje filmova.

Evo ja sam dao svoje neko misljenje o ovim zvucnicima i htio bi da oni s malo vise iskustva a koji su culi zvucnike malo prokomentiraju moj sluh.

btw. nekuzim zakaj shokrea zekate, jer ako se tolko moglo pricat o slusanju muzike s kompa i o Z5500 koji vise spadaju pod Home Theatar onda se valjda moze i o Blu Ray-u preko kojeg se slusa muzika.

Hvala

Zadnje izmijenjeno od: Yoman. 14.01.2009. u 07:58.
Yoman je offline   Reply With Quote