Tvrdnja da se golim okom ne vidi razlika između 60 i 125/250/333 FPS stoji, ali to nije zato što naše oko nemože vidjeti toliko frejmića:
Citiraj:
Autor m.a.t.e.j
citao sam nesto malo o tome kako ljudsko oko ni ne kuzi vise od 30 i nesto sitno frejmova po sekundi pa mi se cini da je ovo hrpa pizdarija...
|
nego zato što naši LCD-i ne podržavaju više od 60FPS-a (rijetke su iznimke). Ovo da ljudsko oko ne vidi od 30FPS-a je također čista glupost. Istina da su NTSC filmovi snimani na 30FPS, ali oni izgledaju glađe od igara zbog motion blura te, ako ga gledaš u zatamnjenoj prostoriji (npr. kino), taj se efekt fluidnosti povećava, što nije slučaj kod igara jer je tamo skoro nemoguće napraviti sličan efekt.
Negdje sam na netu čitao da teoretski ne postoji gornja granica frejmića koje ljudsko oko može vidjeti te da FPS koji mi možemo vidjeti nije konstantan. To su potvrdili testom u kojem su stavili osobu u mračnu prostoriju i na trenutak (onolik timestep koji bi bio za oko 500fps-a, čini mi se) ju osvijetlili žarkim svijetlom. Ispitanik je to uspio registrirati, ali kada su obrnuli uvjete (bijela soba, gašenje svijetla), promjenu nije mogao registrirati sve dok timestep nije bio oko 200-tinjak FPS-a.
Za one koji misle da je fluidno igrati na 30FPS-a i niže sigurno nisu iskusili neku bržu igru kao što je NFS ili GRID pri lockanih 60FPS-a jer jednom kada se vidi ta razlika, teško je vratiti se na niže...
@Ma$ter HT mora obavezno biti ispod 1000Hz, a njegova brzina ti onako nije važna, pa ga stavi na najmanji djelitelj/množitelj. SC->SingleCore DC->DualCore
[edit]
http://www.100fps.com/how_many_frame...humans_see.htm