Citiraj:
Autor R@zzoR
Ma niste ma shvatili, ja sam ovu hd3780 naveo samo kao primjer grafičke koja je natjerana na 900MHz, kao odgovor na ono da je grafama wall na nešto iznad 800MHz. A vidio sam primjera HD4870 koje sa moddanim BIOSima idu na 900MHz GPU, pa mi je palo na pamet ako su im procesori isti zašto im i takt ne bi mogao biti isti s povećanim naponom.
Mene samo zanima bi li se ovo moglo izvesti(teretski riječ je o dva ista procesora RV770, samo o drugačijoj memoriji).
|
Gle, ja sam ono o fekvencijama gpu jezgre govorio za hd4xxx seriju, ne opcenito grafe. Posto smo o tome i razgovarali a i gle cuda, tema je o hd4850 - to se valjda lako dalo i zakljuciti.
Te grafe idu i vishe od 800mhz naravno (hd4870 serija). Samo kako?
Pa prvenstveno ne s stock hladjenjem i ne na duze staze. Jedan bench moze svatko odvrtiti na vishem taktu (kao recimo decki na xs i onda postat screenshoot), ali ne futuremark i ne na duze staze. Ovdje se radi o prevelikoj nestabilnosti i ogromnim temperaturama. Ne jezgre, vec vrm-a koje posebice dolaze do izrazaja kod clocka i te temp. idu preko 120c i uzrokuju nestabilnost i rusenje cijelog sustava.
Mini temu imash na accelero s1/twin turbo dojmovi ovdje.
Stoga je odgovor ne - NIKAKO nemozes uzeti grafu u stock izvedbi (bez custom made hladjenje, boljeg od s1 cak - recimo voden kompletan blok je vec koliko-toliko oke, ali ne za 900mhz za sta prije treba ln2 valjda) i dici ju na 900mhz za jezgru flashanjem biosa i mislit da ce to stabilno raditi 24/7.
Posebice u ovu pricu ne ulaze neke toxic izvedbe hd4850 i druge verzije hd4850/hd4870 koje imaju super rjeseno hladjenje gpu-a, ali je hladjenje vrm-a katastrofa i cak ni na tim stock taktovima nisu stabilne u nekom testu tipa futuremark.
Preporucio bih stivo koje imash u cijelom topicu o hd4870 grafi i acceleru s1 kao najboljem zracnom rjesenju za hladjenje iste.