Citiraj:
Autor mymoon
pročitao sam i jasno mi je da se nešto može pregrijati ako se ne koristi sa stock frekvencijama. ali da se pregrijava i to opako pri nekakvom testu na stocku (makar i sa 100% umjetnog opterećenja), to mi je nelogično.
|
Jeste nelogicno, ali se to i dogadja. Posebice ljeti kad su temp. okoline ogromne i dodatno zagrijavaju cijelu pricu.
S time da tu postoji jedna caka - naime referentne grafe bolje prolaze u ovom slucaju. Radi cega? Jer imaju jedan 92mm (ili je 80mm?) usisni vent koji radi jako dobar protok zraka pri visim okretajima - kad radi kao avion za uho) i on je smjesten tocno iznad tih vrm dijelova. Zadnji dijelovi grafe se i dalje griju, ali barem vrucina s gornjeg dijela bude isisana van kucista preko tunela. Ovdje je problem fiksna vrtnja od 25% za prosjecne usere, ali upravo radi tih problema i stalnih jaukanja korisnika od pregrijavanja i shut down-a, ati je ubacio mogucnost kotroliranja brzine vrtnje na referentnom cooleru u CCC.
U cijeloj toj prici najgore prolaze neke verzije tipa force3d, powercolor PCS (kod koje su izdali poseban bio da bi ispravio neke stvari, mada kao ima bolje rjeseno 4-faznu regulaciju napona) , toxic hd4850 i sl. - koje imaju odlicno rjesenje hladjenja gpu- chipa, ali na vrm-u se nalazi samo jedan mali pasivac i to je to. Nema propuha skorom nista i onda dolazi do nestabilnosti kod futuremarka i bench testova (ljeti najizrazenije - sad se i broj ljudi koji se zali na pregrijavanje smanjio na netu posto su manje temp. okoline) posto vrm temperature odu preko 120c, posebno josh na overclock verzijama direkt iz tvornice.
Upravo radi toga sam ja postavio 120mm vent vishe udesno (da bude koliko-toliko iznad vrm-ova) na S1 i drzao na full okretajima. Tise ipak je od nekih kvazi tvornickih rjesenja hladjenja a temperaturna razlika se osjeti. Na gpu temperaturama ne kako si i sam spomenuo, ali na temperaturama vrm-a da.
Najjednostavnije rjesnje (ali ne i nuzno) je staviti jedan mali (60mm ili 40mm) vent na northbridge pasivac (ovisno o maticnoj) i povecati brzinu vrtnje venta na s1 - ili eventualno nekako montirat josh jedan vent da puse odozada po grafi.