View Single Post
Staro 04.01.2009., 02:38   #27
NITROS
Premium
Moj komp

NITROS's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
LCD Panel Technology Explained

Važno:

Za ozbiljnu obradu fotki koristiti IPS panele + napraviti dobru kalibraciju monitora.
Konfiguracije su danas dovoljno snažne da prožvaču sve kaj im daš tako da najveću pažnju posveti odabiru monitora.

EDIT: kak je stvar sa led tehnologiom, jel ima tog kod nas???
IPS ili PVA matrica. Led tehnologija je jos uvijek skupa, a i nisam bas nailazio na monitore s istom.
Uz komp jos 1500kn na kalibrator od spydera.
Photoshop sa otvorenim lightroomom radi sporo na dvojezgrenim kompovima, a bome quad 6600 je isplativ.
Lightroom sam po sebi ubija komp do amena i ako core2duo nije clockan brzo ga moze zagusiti.

@bravo
Ne koristi uopce punu snagu grafickih kartica.
Photoshop CS4 koristi graficku karticu samo za rotiranje fotografija i zoomiranje, sve ostalo je i dalje na procesoru.

@Maxx

Kazes, 30 otvorenih RAW fileova od 20mb?
Smijem znati zasto toliko? Zar nije jednostavnije obradivati fotku po fotku?

Jos sto se tice monitora, pogledaj si EIZO graficku seriju, kostaju oko 4000kn 20", ali bome se isplati. Moji su favoriti u monitorima EIZO, HP, NEC i od njih gledaj monitore za obradu fotografije.

@niskoristi
I sam sam fotograf i obradujem fotografije u photoshopu i stvarno provodim jako puno vremena u istome. Prije par mjeseci sam bio u istoj nedoumici i evo sto sam kupio za 3000kn. CPU, MBO i RAM iz siga. Znaci za 5500kn kupis skoro isti komp ko i ja i ostatak upucas u monitor.-->
Citiraj:
Autor MIK Pregled postova
koristan link --> LCD Panel Technology Explained

Važno:

Za ozbiljnu obradu fotki koristiti IPS panele + napraviti dobru kalibraciju monitora.
Konfiguracije su danas dovoljno snažne da prožvaču sve kaj im daš tako da najveću pažnju posveti odabiru monitora.

EDIT: kak je stvar sa led tehnologiom, jel ima tog kod nas???
IPS ili PVA matrica. Led tehnologija je jos uvijek skupa, a i nisam bas nailazio na monitore s istom.
Uz komp jos 1500kn na kalibrator od spydera.
Photoshop sa otvorenim lightroomom radi sporo na dvojezgrenim kompovima, a bome quad 6600 je isplativ.
Lightroom sam po sebi ubija komp do amena i ako core2duo nije clockan brzo ga moze zagusiti.

@bravo
Ne koristi uopce punu snagu grafickih kartica.
Photoshop CS4 koristi graficku karticu samo za rotiranje fotografija i zoomiranje, sve ostalo je i dalje na procesoru.

@Maxx

Kazes, 30 otvorenih RAW fileova od 20mb?
Smijem znati zasto toliko? Zar nije jednostavnije obradivati fotku po fotku?

Jos sto se tice monitora, pogledaj si EIZO graficku seriju, kostaju oko 4000kn 20", ali bome se isplati. Moji su favoriti u monitorima EIZO, HP, NEC i od njih gledaj monitore za obradu fotografije.

@niskoristi
I sam sam fotograf i obradujem fotografije u photoshopu i stvarno provodim jako puno vremena u istome. Prije par mjeseci sam bio u istoj nedoumici i evo sto sam kupio za 3000kn. CPU, MBO i RAM iz siga. Znaci za 5500kn kupis skoro isti komp ko i ja i ostatak upucas u monitor.
NITROS je offline